Game rules

1. Rainbow Six Siege Szabályzat

1.1. Játékosok

1.1.1. Jogosultság

Bármely személy, akinek Rainbow Six Siege játékon belüli örökös kitiltása van a Ubisoft által, az nem vehet részt ESL által rendezett vagy az Ubisoft által jutalmazott versenyen. Ez a kitiltás fennáll mindaddig, amíg a Ubisoft fel nem oldja a csalásért járó bant.

1.1.2. Követelmények

Minden játékosnak rendelkeznie kell ESL profiljához rendelt Uplay játékfiókkal. A játékban használt és az ESL Play rendszerében szereplő Uplay nicknek olyan mértékben kell egyeznie, hogy ez alapján egyértelműen azonosíthatóak legyenek a játékosok.
Ajánlott, de nem kötelező tökéletesen azonosnak lenni, apró eltérések megengedettek pl. ingame: Joskapista, ESL-en: Joska.pista vagy Joskapista.XYZ

Sem a játékosok, sem a csapatok nevei nem tartalmazhatnak káromkodást, politikai, vallási, nemi identitási utalást, pánikkeltésre, sértegetésre, megkülönböztetésre alkalmas kifejezéseket. Amennyiben ilyen előfordul, a kupát felügyelő adminok elutasíthatják a jelentkezést, kupa közben pedig felszólíthatják a játékost/csapatot a változtatásra. Amíg ez nem történik meg a mérkőzés nem folytatható, szükség esetén akár időhúzás miatt kizárható a csapat.

Csak azok a játékosok vehetnek részt a kupákon, akik rendelkeznek útlevéllel, személyigazolvánnyal vagy egyéb dokumentummal, amellyel igazolni tudják a nemzetiségüket, és ez a kupára nevezhető országok között van.

1.1.3. Technikai problémák

Minden játékos saját maga felelős a megfelelő internet kapcsolatért és hardware-ért. A mérkőzést nem lehet elhalasztani vagy a játékost helyettesíteni az esetben, ha ilyen technikai probléma lép fel egy játékosnál.
Ha a problémából adódóan az egyik csapat nem tud 5 játékossal játszani, ez esetben a mérkőzés az ellenfél javára automatikus győzelemként lesz lezárva.

1.1.3.1. Internet

Mindenki saját maga felelős a régiójának lehető legjobb internet kapcsolatáért (ping). Valamint, minden nem szükséges programot és letöltést a mérkőzés alatt kötelező kikapcsolni. Ezért a szabály megszegéséért a csapatot ki lehet zárni a versenyről.

1.1.3.2. Magas Ping

A ping korlát ESL mérkőzéseken 150 ms. Ha egy játékosnak efeletti értéke van, az esetben először újra kell hosztolni a meccset, óvás nyitása előtt. Meg kell győződni, hogy dedikált szerver lett készítve.
Ha a játékosnak továbbra is 150 feletti ping értéke van, és nem játszható le a mérkőzés probléma nélkül, akkor óvást (protestet) kell nyitni. Óvást csak abban az esetben lehet kezdeményezni, ha a játékosnak folyamatosan 150 feletti értéket mutat a játék! Ez esetben a mérkőzést nem kell lejátszani és az érintett csapatnak legalább három screenshottal kell rendelkeznie, melyek 2 körön belül különböző időben készültek.

1.1.4. Játékos beállítások

1.1.4.1. Grafikus driverek, vagy hasonló eszközök

Bármilyen modifikációja vagy változtatása a játéknak külső grafikus eszközök segítségével, vagy harmadik féltől származó programokkal szigorúan tiltottak és a csalás bekezdésekben leírtak szerint büntethető.
Ezenkívül tiltott még mindenfajta overlay amely a rendszer teljesítményét mutatja/méri játék alatt (pl.: Nvidia SLI Display, Rivatuner Overlays). Eszközök, amelyek csak az FPS számot mutatják, engedélyezettek.

1.1.4.2. Egyedi fájlok

Bármely módosítás a játékban, (például: skinek, eredményjelző, célkereszt stb.) szigorúan tiltott, valamint csak a hivatalos modellek engedélyezettek. Ha valaki egyedi fájlokkal játszik (nem modellek) vagy a játékhoz tartozó telepített fájlokat töröl, akkor az két büntetőponttal büntethető játékosonként. Ha egy játékos egyedi modellekkel játszik, akkor az 6 büntetőponttal büntethető játékosonként, ez esetben az ellenfél újrajátszást igényelhet.

1.2. Csapat szabályok

1.2.1. Csapatfelállás

Egy csapatnak minimum 5 játékosból kell állnia, hogy versenyen tudjon részt venni. Minden csapatváltoztatást a meccsek generálása előtt kell megtenni:
Egyeneskieséses vagy vigaszágas versenyen ezt az ágrajz elkészítésekor kell, ami a kupa leírásában szereplő kezdési időt jelenti (jelenleg 18:00 a kupa napján).
Svájci rendszerű versenybe ezt az első kör előtt kell.
A csapatváltozásokat ajánlott legalább 1 órával a kezdés előtt befejezni, azonban az ügyintézés és az oldal frissítési ideje miatt 5 perc türelmi idő engedélyezünk (jelenleg maximum 18:05-ig), ezt követően nem tudunk elfogadni lineup változtatást.

Más játékossal és/vagy illegális beugróval játszani szigorúan tilos és büntetendő. Ennek büntetése alapesetben 3 büntetőpont, viszont ha egyértelműen hátránya származik belőle az ellenfélnek akár kizárást is vonhat maga után! (pl. ha egy, vagy több lejátszott meccse már van az adott csapatnak egy friss, pihent játékos előnyben van a többiekhez képest!)

1.2.2. Beugró játékosok

Játékos csere csak a mérkőzés kezdete előtt engedélyezett. Ha a mérkőzés már elkezdődött (operátor választás) mind az öt felsorolt játékosnak részt kell vennie a mérkőzésen a végéig. Játékos csere engedélyezett Bo3 mérkőzések esetén a pályák között.

1.3. Verseny Szabályzat

1.3.1. Verseny Beállítások

Minden játékosnak kötelező követnie a megadott beállításokat, ezektől eltérő megállapodások nem engedélyezettek. A mérkőzések lejátszására 60 perc áll rendelkezésre (mapban-nal együtt!), rehost, valamint óvás esetén ez az idő 30 perccel növelhető!

1.3.2. Pálya választás

A pálya választása, pálya-vétó rendszerben történik a meccs oldalon. A nagyobb kiemelt csapatnak (alacsonyabb szám az ágrajzban) kell a szervert létrehoznia.
A mérkőzést kötelező dedikált szerveren lejátszani. A dedikált szerver helyzetét az alapértelmezett, játék által felajánlott lehetőségben kell létrehozni (pingtől függő).
Az a csapat, aki az utolsó előtti pályát banolta, van joga dönteni, hogy támadó vagy védő csapatban szeretne kezdeni. Bo3 mérkőzések esetén a második pályán a másik csapat dönt az oldalról. A harmadik mérkőzésen ismét az első pályán választó csapat dönthet.

1.3.3. Meg nem jelenés

Minden mérkőzést az ágrajzban feltüntetett időpontot kell elkezdeni, maximálisan 15 perc késés engedélyezett.
Ha az ellenfél a párosítás meglététől számított 15 percen belül nem áll készen a mérkőzés lejátszására, akkor ezt óvást (protest) segítségével kell jelezni az adminok felé.
Az óvás elbírálása után az adminok a mérkőzést lezárják, a jelenlévő csapat alapértelmezett győzelemmel jut tovább. Ezt a szabályt felülírja, ha a késő csapat az előző mérkőzés elhúzódása miatt nem tud megjelenni időben pl. rehost miatti csúszás. Ilyen esetben maximum 30 perc késés megengedett (tehát minden mérkőzést le KELL játszani 90perc alatt!)

1.3.4. Feladás

Abban az esetben, ha az ellenfél úgy dönt, hogy feladja a mérkőzést, azzal lemond minden megnyerhető nyereményről és elveszíti a mérkőzést.

1.3.5. Óvások (Protest)

Ha egy szituáció nem dönthető el egyértelműen a szabályzat szerint, az érintett csapat azonnal megállíthatja a mérkőzést és informálhat egy admint az esetről. Ha a csapat nem állítja meg a mérkőzést és tovább játszik, azzal elfogadják a helyzetet. Ezzel a csapat elveszti az óvás jogát a meccs után. Az óvást azonnal meg kell írni, vagy figyelmen kívül lesz hagyva a szituációtól függően. Az óvás beadása előtt a mérkőzést KÖTELEZŐ megállítani, az adminok jelentkezéséig nem folytatható tovább! Ha ez nem történik meg, automatikusan elutasításra kerül a protest ticket!

1.3.6. Eredmények

Mindkét csapat felelős a megfelelő eredmény leadásáért az ESL weboldalán.
Ebből adódóan, mindegyik csapatnak screenshotot kell készítenie a meccs végén, ahol látható az eredmény. Ezután ezt fel kell tölteni az ESL weboldalára a mérkőzéshez. Ha probléma adódik a mérkőzés alatt, kérjük nyiss egy óvást (protest), ezek után az admin csapat döntést fog hozni. A döntés lehet akár mindkét csapat kizárása is abban az esetben, ha nincs egyértelmű bizonyíték arról, hogy melyik csapat a nyertes.
A meccs eredményéhez a megnyert körök számát kell írni pl. 4:7, 7:0, stb

1.3.7. Eredmény leadása

Az eredmény leadása csak a mérkőzés befejezése után engedélyezett. Abban az esetben, ha egy csapat a mérkőzés befejezése előtt ad le eredményt, sportszerűtlen viselkedésnek minősül és a csapatot diszkvalifikálni lehet. Ha egy csapat vesztes mérkőzést ad le eredményül, a mérkőzés automatikusan zárt állapotba kerül.

Ha az egyik fél leadja az eredményt, a másik félnek 15 perce van azt elfogadni vagy óvást (protest) kezdeményezni. Az idő lejárta után a mérkőzés automatikusan zárt állapotba kerül. A 15 perc lejárta előtt "az ellenfél nem fogadja el az eredményt" típusú óvások azonnal elutasításra kerülnek!

1.3.8. Lezárt mérkőzések

A már lezárt mérkőzés zárt állapotban marad, ha az a csapat hibájából lett lezárva. A csapatok nem jogosultak óvást kezdeményezni (protest) vagy segítségkérő jegyet (support ticket) nyitni. Kivétel, ha csalás gyanújával jegyzőkönyvvel együtt (timetable) van feltételezésük. Az adminok jogosultak a mérkőzést újra nyitni bizonyos helyzetekben.

1.3.9. Meccs média

Minden meccs médiát (screenshotok, demók, stb.) kötelező megtartani legalább 14 napig. Általában, ezeket fel kell tölteni a mérkőzés oldalára, amilyen gyorsan csak lehet. Hamis vagy manipulált meccs médiák természetesen tiltottak és jelentős büntetést vonnak maguk után.
A meccs médiát kötelező olyan névvel ellátva feltölteni, melyből egyértelműen kiderül, hogy mi az valójában. Nem lehetséges óvást (protest) vagy support ticket-et kezdeményezni abban az esetben, ha a meccs médiának rossz a neve. Ettől függetlenül, ha egy admint akadályozza a munkája elvégzésében a rosszul elnevezett meccs média, akkor az büntethető.

1.3.10. Diszkvalifikáció

A meccset olyan hamar kell lejátszani, amilyen hamar csak lehet!
Annak érdekében, hogy a kupa csúszásának az időtartamát a minimálisra csökkenthessük, a csapatok kizárására vonatkozó jogot az adminok fenntartják. Mindazonáltal csak súlyos eseteknél fog ilyen döntés előfordulni (pl.: ha egy csapat szándékosan akadályozza egy mérkőzés befejezését/lezárását). Kirívó esetekben az adott mérkőzésen részt vevő mindkét csapatot érintheti a kizárás.
Svájci rendszerű kupák esetén minden meccset 1,25 óra alatt azaz 75 perc alatt kell lejátszani. Ha egy meccs tovább tart az adott időnél, akkor a játék meg lesz szakítva és random győztes kerül kiválasztásra. A szabályzattal való visszaélés megtévesztésként lesz kezelve és büntetve, a csapat kizárásra kerülhet.

1.4. Mérkőzés alatt

1.4.1. Játékos kiesés

Ha egy játékos a szerverről kiesik a mérkőzés alatt, akkor a kört folytatni kell a végéig. (A kör kezdete az előkészülési fázis első másodpercétől számít). Miután a kör befejeződött, a játékos visszacsatlakozhat.
A mérkőzés akkor tekinthető „live-nak”, amikor az első kör elkezdődik. Legalább 4 játékosnak kell maradnia és a meccset addig kell játszani míg a győztes nem kerül ki. Ha nem lehetséges ez kapcsolati hiba miatt, akkor ez feladásként fog számítani attól a csapattól, aki nem tudja a játékosát a szerveren tartani.
Minden csapat egyszer újra hosztolhat a meccs során. Ha a probléma ismét felbukkan, akkor a játékos kiesése után, amikor már az újra hosztolás már megtörtént, akkor a csapatnak a megmaradt 4 játékossal kell folytatni.
A szabályzattal való visszaélés megtévesztésként lesz kezelve és büntetve, a csapat kizárásra kerülhet. Ha egy csapat elhagyja a szervert az ellenfele informálása nélkül, akkor az a csapat feladja a mérkőzést. Minden felhasználó saját maga felelős a számítógépéért.

Első visszaélés: Megtévesztés büntetés 2/4 büntetőpont (Játékos/Csapat) Második visszaélés: Alapértelmezett vereség és 2 hét zárolás (Játékos/Csapat)

1.4.2. Újra hosztolás

Egy újra hosztolt játékban minden játékosnak ugyan azt a beállítást és picket kell alkalmaznia, mint azt tette az eredeti játékban. Minden egyéb szabályzatot illetően, ami felmerülhet és nincs leírva az előző pontban, óvást kell nyitni. Csak az admin csapat dönthet úgy, hogy a meccset 0:0-ról kell elölről elkezdeni.

1.4.3. A szünet funkció használata

Ha egy játékos szünetelteti a játékot, akkor azonnal meg kell indokolni az okát, valamint, hogy körülbelül meddig fog az tartani. A játék csak akkor indulhat újra a szünetet kérő játékos által, ha az ellenfél is készen áll. A szünetnek nem szabad 10 percnél tovább tartania. Ennek a szabálynak a megszegése sportszerűtlen viselkedésként lesz kezelve és akár újra játszást is eredményezhet.

1.4.4. Szabálytalan cselekedetek

Minden olyan cselekedet, ami igazságtalan előnyhöz juttat az szabálytalan. Ebbe beleértve a bugokat, bármiféle játékhibát. Egy versenyen bugok vagy hibák használta esetén a csapat figyelmeztetésben részesül. Második alkalommal a csapat kizárásra kerül.

1.4.4.1. Spawnkilling/Spawnpeaking

Valaki azonnali megölése a spawnolás után, esélyt sem adva, hogy reagáljanak vagy arrébb mozogjanak, spawnkillként lesz kezelve és glitch/bug használataként lesz büntetve. Erre a pályák felépítéséből adódóan minimális az esély és lehetőség, a védők nem látnak rá közvetlenül a támadók spawn pontjára!
Valaki megölése, aki lespawnolt, elmozgott a spawn pozíciórólvagy ráfutottak az spawnpeakingként lesz kezelve és nem lesz büntetve. Ennek oka, hogy a támadóknak legalább 3-4 mp-ük van fedezékbe vonulni, vagy bármilyen más módon reagálni a kifutó védekezőre.
Erre fel kell és fel is lehet készülni, az egy helyben álló játékos büntetés nélkül lelőhető, AFK-olással nem lehet megnyerni a meccset!

1.5. Közvetítés

Az ESL meccsek közvetítése csak az adminok beleegyezésével lehetséges. Az engedélyhez Support ticketet kell írnia kupa kezdete előtt legalább 2 nappal!

1.5.1. Observerek

Csak akkor lehetséges observer, ha mindkét csapat beleegyezik. Kivételek erre az ESL adminok és olyan emberek, akik az adminok által lettek engedélyezve (streamerek, kommentátorok). Semmilyen körülmények között nem lehet másokkal játszani, mint akiket az adminok engedélyeztek. A csapatok csak olyan observert engedjenek fel, akiben megbíznak. Nem lehetséges a meccs után ezzel kapcsolatban óvást (protest) nyitni.

1.5.2. Saját streamelés

Saját streamelés mindig engedélyezett, amikor nincs hivatalos ESL közvetítés.
Ha van közvetítés, akkor a saját streamek nem engedélyezettek admin beleegyezése nélkül. Saját streamelése egy meccsnek, amiről hivatalos közvetítés is van, admin beleegyezése nélkül, akár a csapat kizárásával is sújtható vagy bannolása a streamelő játékosnak a versenyről. Az ESL késleltetés (delay) használatát javasolja a saját streamekhez.

1.6. Csalás

1.6.1. Jegyzőkönyv (timetable) csalásgyanúról

Ha az ellenfeledet csalással akarod megvádolni jegyzőkönyvet kell írnod és elküldened a meccs vége után legfeljebb 72 órán belül.
A jegyzőkönyv full HD minőségű videók által kell elkészíteni. A jegyzőkönyvet a meccshez nyitott óvással (protest) kell benyújtani, tehát javasoljuk a jegyzőkönyv elkészítését a protest nyitása előtt.
Mindazonáltal, a jegyzőkönyv később is benyújtható (a 72 órás határidőn belül), ha nem az óvással (protest) egy időben küldted el. A jegyzőkönyv csalásgyanúról nem a verseny ideje alatt kerül elbírálásra. Minden jegyzőkönyv, ami nem a megfelelő formában érkezik el lesz utasítva.

1.6.1.1. Jegyzőkönyv struktúrája

A jegyzőkönyv az alábbi információkat kell tartalmaznia:
- A neve és felhasználó linkje, játékon belüli neve.
- Leírása vagy a lehetséges csalás linkje.
- A pontos időpontok megnevezése a demóból, amik gyanúsak.
- Az időpontok mellé indoklás, hogy miért gyanús. (Pl.: miért nem lehet véletlen, szerencse, hallás vagy skill).
- Fontos, hogy angolul kell megírni a jegyzőkönyvet!

1.6.1.1.1. Példa

I have the suspicion that the player1 cheated against player2 because he was afraid to lose the match.
Player link: link to the player’s profile.
In game nick: Mister Spock1337
Cheat: aimbot, flashhack and wallhack
ESP Demo link: link to download the demo from the matchsheet
Demo name:

12:21 – I creep to the ramp and the player1 stays at the ramp too because he “sees” that I’m coming.
14:34 – I’m throwing a flash grenade to the entry of the hall and the player1 stands there, therefore he has to be blinded but he see everything and kills me immediately when I come out of the door.
15:01 – I creep in the anteroom of the radio room to the chippy, and the crosshair of the player 1 remains on my head
18:00 – The player1 stands on the ct base and looks up to the hall, I creep from the ramp to the ladder. All at once his crosshair moves to my head and then he shoots. He couldn’t hear me!
20:21 – I’m running in the hall and the crosshair of the player1 is locked at my head. Although I jump his crosshair is still on my head.
27:12 – The player1 sits on the hall and he is aiming at the entry of the hall. I’m coming out of the chippy (I creep out) and the crosshair of the player1 immediately is locked at my head. Unbelievable reaction!
30:12 - I throw another flash in front of the player1, but he is aiming unchecked at me.

2. Játék beállítások

Minden meccset 5 játékossal kell lejátszani egy BO1-ben, az alábbi beállításokkal:

2.1. Beállítások

Playlist Type: Normal Mode
Server Type: Dedicated Server
Voice Chat: Team Only
Time of the Day: Day
HUD Settings: Pro League

2.2. Meccs beállítások

Number of Bans: 4
Ban Timer: 20
Number of rounds: 12
Attacker/Defender role swap: 6
Overtime: 3 Rounds
Overtime Score Difference: 2
Overtime role change: 1
Objective rotation parameter: 2
Objective Type Rotation: Rounds Played
Attacker unique spawn: On
Pick Phase Timer: 15
6TH Pick Phase: On
6TH Pick Phase Timer: 15
Damage handicap: 100
Friendly fire damage: 100
Injured: 20
Sprint: On
Lean: On
Death replay: Off

2.3. Játékmód: TDM BOMB

Plant duration: 7
Defuse duration: 7
Fuse time: 45
Defuse Carrier Selection: On
Preparation Phase Duration: 45
Action Phase Duration: 180

2.4. Operátor

Operátorok tekintetében az aktuálisan érvényben lévő, hivatalos Pro League szabályok érvényesek.

2.5. Pályák

Bank
Border
Club House
Coastline
Consulate
Kafe Dostoyevsky
Villa

3. ESL Anti-Cheat

Az ESL Wire Anti-Cheat használata kötelező minden játékos számára a meccsek teljes időtartama alatt, kivétel nélkül.
Ha egy játékos nem tudja használni az ESL Wire Anti-Cheatet, akkor nem vehet részt a meccsen.

Hiányzó vagy befejezettlen ESL Wire Anti-Cheat fileok esetén az adott játékos/csapat kizárásra kerül a kupáról. A szabály alól kivételt jelentenek azon esetek, ahol a játékos bizonyítani tudja (screenshottal és timestamppel), hogy az Anti-Cheat önhibáján kívül állt le/nem indult el.

Abban az esetben, ha az ESL hibájából nem használható az Anti-Cheat, az adott mérkőzést el kell halasztani.

3.1. ESL Wire Anti-cheat/ rossz kliens beállítások

Hiányzó Wire logout: figyelmeztetés
Hiányzó Wire Anti-Cheat file: alapértelmezett győzelem az ellenfélnek (kupák, ligák).
Ladder esetén: meccs törlés.
Rossz kliens beállítások: figyelmezetetések
Két figyelmeztetés elérése különböző meccsek során egy kupán belül, kizárást von maga után.
Két figyelmeztetés elérése különböző meccsek során egy ladderben vagy egy ligán meccs törlést eredményez.

4. Monitor System Status (MOSS)

A MOSS használata már nem kötelező.

5. Büntetőpontok

Általánosságban egy játékos és a csapat maximum 6 büntetőpontot kaphat meccsenként, kivéve ha az adott vétség nagyobb büntetéssel jár. A csapat csak egyszer kap büntetőpontot szabályszegésenként, függetlenül attól, hogy hány játékos követte el. Ha egy csapatot, vagy egy játékost több szabályszegésért is megbüntetik, akkor a büntetőpontok összeadódnak.

5.1. Zárolások

Azok a játékosok, akik zárolást kapnak egy kupa alatt befejezhetik azt.
Kivételek:
Csalás
Fake/multi account
Nem kívánt tartalmak és/vagy viselkedés
Ringelés

5.2. Zárolás és büntetőpontok kijátszása

A zárolások és büntetőpontok kijátszása új csapat/felhasználó kreálásával szigorúan tiltott. Meglévő büntető pontok/zárolások át lesznek rakva. További szankciók jogát a csapattal és játékosokkal szemben ismétlődés esetén fenntartjuk.

5.3. Kupák

Nincs büntetőpont kupák esetén, csak speciális esetekben. Nem lehetséges a meccs törlése. Kupák során diszkvalifikáljuk a csapatot.

5.4. Büntetőpont katalógus

5.4.1. Büntető pontok

Szabálysértés Büntetőpontok száma
Általános

Nem megjelenés¹

Csapat: 3; Játékos: 2

Meccs elhagyása

Csapat / Játékos: 2

Kötelető kihívás elutasítása

Csapat / Játékos: 1 (Top10 esetén: 2)

Alkalmatlan játékos használata

Inaktív zárolás

Csapat / Játékos: 3

Zárolt játékos

Csapat / Játékos: 6

Nem regisztrált játékos

Csapat / Játékos: 3

Ringer/Faker

Csapat / Játékos: 6

Rossz Gameaccont használata

Csapat / Játékos: 3

Nem regisztrált gameaccount használata

Csapat / Játékos: 3

Sportszerűtlen viselkedés

Több / Hamis account

Figyelmeztetés / 1-4 Büntetőpont

Megtévesztés

Csapat / Játékos: 1 - 4

Hamis eredmény leadása

Csapat / Játékos: 4

Hamis meccs média

Csapat / Játékos: 6

Hamis meccs

Csapat / Játékos: 6

Csalás

Csapat: 6 / Játékos: 12

5.4.2. Játék specifikus büntetőpontok

Szabálysértés Büntetőpontok száma
Meccs média

Hiányzó meccs média (Screenshot)

Csapat / Játékos: 1

Hiányzó meccs média csalás gyanúval

Csapat / Játékos: 6 és mérkőzés törlés

Sportszerűtlen viselkedés

Bug kihasználás

Csapat / Játékos: 2 (használatonként)

Öngyilkosság

Csapat / Játékos: 2 mérkőzésenként

Ország / Nemzetiség meghamisítása

Csapat / Játékos: 2

Egyéb

Csapat / Játékos: 1 - 4

¹Kupa- és liga-meccseken az ellenfél alapértelmezett győzelmet kap a mérkőzés törlése és bünetőpontok kiosztása helyett.

System rules

1. ESL Cups

1.1. Concept

The ESL cups are intended to resolve the best players during a single tournament bracket. They can be either single or double elimination. This means you might be able to continue even if you have one loss during a previous round. You can read more from our tournament guide.

1.2. No show

If your opponent does not show up after 10 minutes, you must enter the result as your opponent did not appear in time. Do not enter a default win for yourself.

General rules

1. Global Rules

1.1. General

The league administration has the right to decide outside or even against the rulebook in special cases to guarantee fairplay.

1.2. Code of Conduct

Every participant has to behave with respect towards the representatives of the ESL, press, viewers, partners and other players. The participants are requested to represent esports, the ESL, and their Sponsors honorably. This applies to behavior in-game and also in chats, messengers, comments and other media. We expect players to conduct themselves according to the following values:

 • Compassion: treat others as you would be treated.
 • Integrity: be honest, be committed, play fair.
 • Respect: show respect all other humans, including teammates, competitors, and event staff.
 • Courage: be courageous in competition and in standing up for what is right.

Participants must not engage in harassment or hate speech in any form. This includes, but is not limited to:

 • Hate speech, offensive behavior, or verbal abuse related to sex, gender identity and expression, sexual orientation, race, ethnicity, disability, physical appearance, body size, age, or religion.
 • Stalking or intimidation (physically or online).
 • Spamming, raiding, hijacking, or inciting disruption of streams or social media.
 • Posting or threatening to post other people’s personally identifying information (“doxing”).
 • Unwelcome sexual attention. This includes, unwelcome sexualized comments, jokes, and sexual advances.
 • Advocating for, or encouraging, any of the above behavior.

Please refer to the AnyKey Keystone Code to learn more about good sporting behavior. Refer to the ESIC Code of Conduct for detailed conduct rules and penalties

Violation of this code of conduct will result in possible exclusion of the offending player from current tournaments in which they are participating, and may result in additional penalties thereafter and also lose their right to receive any winnings. In the case of repeated or extreme violations, penalties may include disqualification or banning from future ESL events.

1.2.1. Insults and offensive behaviour

All insults that happen during an ESL-Match or on the ESL platform, may be punished. This includes but is not limited to ingame chat of the corresponding game, guestbooks, forums, Match- or News-Comments, ESL Messages, Match-Chat, game IDs. Insults that happen on external messengers are not taken into account.

Penalties are no longer limited to Penalty Points and barrages, but may also contain the following depending on the incident, location and frequency of the insult:

 • Penalty Points & barrages are given for incidents within ESL-Matches
 • Exclusion of the offending player from the current tournaments in which they are participating*
 • Insults or inappropriate behaviour within Comments or other options for contacting a player, will result in a Forum- & Comment ban

Severe incidents including, but not limited to the following points, may be punished in other ways:

 • Extremist statements
 • Threat of violence
 • Sexual harassment
 • Stalking
 • severe insults
 • pornographic linkings

The right to appeal is only with the injured.

* Another player registered on the teamsheet may replace the player if the tournament rules allow it. If more than one player of the same team is excluded, the team is disqualified for the current tournaments in which it participates.

1.2.2. Spamming

The excessive posting of futile, annoying or offensive contributions within the ESL is considered as spamming. Spamming on the website (forums, match comments, player comments, support- and protest pages, etc) is penalized as follows:

 • Written warning for the first offence
 • 1 penalty point + 1 week comment ban for the second spamming incident.
 • 2 penalty points + 2 week comment ban for the third spamming incident.
 • 3 penalty points + 3 week comment ban for the fourth and any further spamming incidents.

The decisive factor therefore is the amount of active penalties for spamming.

1.2.3. Public behaviour

All participants shall abstain, at all times, from poor, undesirable, or negative behaviour towards anybody involved with the tournament in any way.

All participants shall abstain, at all times, from any action or inaction that brings anybody involved with the tournament in any way into public disrepute, contempt, scandal or ridicule or reduces the public relations or commercial value of any involved party. This includes derogatory comments aimed at ESL, its partners or products in interviews, statements and/or social media channels.

1.3. Matches, competitions, meetings

In all competitions there should be a fair playing field for all players.

Every encounter, whether a ladder match or other competition must be played according to the rules until it is complete and the result on the ESL page entered, or at events the result sheet is completed. Any encounter that did not take place, should be deleted. Matches will be opened only by admins to delete exceptions. Matches that did not take place will be considered fake matches and will be punished.

It is not allowed for participants to bet on matches in their own competition. Betting against yourself (in team leagues: against your own team) will get you (in team leagues: your team) disqualified and the betting player(s) banned.

Players and teams that are already qualified for or participating in an event (e.g. Pro League or any offline event) or the later stages of a tournament (e.g. Open/Challenger League, but not Sony Open Series) are not allowed to participate in any of its ongoing or upcoming qualifiers. In the case of a player or team breaching this rule, they will be disqualified from the current qualifier and may face further punishment, up to and including disqualification from the event.

1.4. Game / client

In general, all programs which are not part of the original game, including custom-data and modifications, are not allowed in any ESL game. All external voice programs are allowed (e.g. Teamspeak, Ventrilo etc.). Scripts and changes to the game's configuration are allowed, unless they are partly or completely forbidden by the league specific rules. Programs that provide an advantage during game play (e.g. drivers that allow the removing of walls) are forbidden. Any programs that change the game itself are forbidden.

1.5. Game Coverage

The ESL reserves exclusive right to the coverage of ESL matches. This includes all forms of transmission, including IRC Bots, Shoutcast-streams, HLTV and ESL-TV Broadcasts. The ESL can assign the coverage rights of a match or of several matches to a third party or to the actual players themselves. In this case, terms and conditions would have to be arranged with the ESL management before the match.

In general, the ESL will contact any player or team if they wish to broadcast one of their matches. If no contact is made, individual players are allowed to arrange their own broadcasts. Should the game take place on a server that ESL administrators have no direct access to, it must be made sure that enough slots are available for the according clients.

1.6. Internal Texts

All texts written in either protest or support tickets, or written by the administrators to members of a certain league or tournament, cannot be published without the permission of the ESL.

1.7. Language

The official language of this national section is English. All players should be able to communicate in English and to do so.

2. Fraud/deception

ESL is a member of ESIC, the Esports Integrity Commission. The Esports Integrity Commission is a not for profit members’ association established in 2015 by key esports stakeholders to deal with issues of common interest – in particular the threat that match manipulation and betting fraud and other integrity challenges pose to esports.

Membership of ESIC centres around key Principles that the members have agreed and they have also agreed to be bound by a Code of Ethics to govern their behaviour amongst themselves. ESIC is a historic Commission of businesses that are usually in competition with each other, but recognise that they are all threatened by attacks on the integrity of esports.

2.1. Deception

The attempt to deceive admins or other players with wrong or fake statements, information or data will not be tolerated.

2.2. Other unauthorized offences

Including but not limited to the abusing of bugs in the website.

These penalties are at the discretion of the responsible admin and are penalized according to severity.

2.3. Cheating

All forms of cheating in ESL matches are forbidden and will be penalized by the ESL. Players found cheating outside of the ESL may be barraged on the ESL depending on the evidence available. Note, we do not accept publicly submitted demo or screenshot evidence in these cases. Should it become known to the ESL administrators that any form of cheating was used to the advantage of a player or a team during an ESL match, the ESL reserves the right to punish them to the full extent of the rules available. By breaking any rule a player risks being barred or completely excluded from a specific league or from all leagues. This also includes their team.

The use of programs (or "hacks") or other methods to circumvent, modify or in any way manipulate ESL Anticheat is forbidden. Any use of such programs or methods will be punished as cheating. Even testing of such programs or methods in a match not happening within the ESL will be punished.

2.3.1. Distribution of cheats

Contributing to the distribution of cheats in any way is not allowed on ESL. This includes but is not limited to referring to the name, website or logo of cheats anywhere on ESL, such as player profiles, team profiles, forums, comments, guest book entries, etc.

Violating this rule will be punished from a warning up to exclusion from ESL.

2.3.2. Cheating Sanctions

Disqualification from the tournament, results voided, forfeiture of prize money, ban between 2 years and lifetime depending on age and level of player and nature/size of tournament and how the player cheated. Cheating at a professional level (i.e. where qualification for a professional event is at stake) should normally result in a 5 year ban, but, in aggravating circumstances, can result in a lifetime ban.

2.3.3. Rehabilitation

Nevertheless first offenders willing to intensively deal with their situation can get a second chance. More information about the cheater rehabilitation can be found here.

2.4. Match-Fixing/betting fraud

Engaging in any action that improperly influences the outcome of a game or match by any means.

2.4.1. Match-Fixing Sanctions

Results voided, 5 year ban unless significant mitigating factors in line with the ESIC Anti-Corruption Code or, in the presence of aggravating circumstances, a longer ban, forfeiture of prize money and monetary fine (if discovered before the end of a tournament, disqualification).

2.5. Doping

Any kind of doping is forbidden.

2.5.1. Prescribed medication

If players have an active prescription for a substance on the WADA list, they have to send proof to the tournament administration before the first day of the tournament (deadline in local time). They may still be subject to a doping test, but a positive result for the prescribed substance will be disregarded.

2.5.2. Doping Sanctions

Mild cases of doping will be punished with a warning and possibly minor penalty points for the participant. Severe cases (i.e. use of drugs containing performance enhancing substances, like Adderall) will be punished as follows: Results voided, ban of between 1 and 2 years, forfeiture of prize money (if discovered before the end of a tournament, disqualification).

2.6. Competition manipulation and bribery

Bribing or attempting to bribe a referee or organizer or trying to manipulate the competition.

2.6.1. Competition manipulation and bribery Sanctions

Results voided, ban of between 1 and 2 years, forfeiture of prize money and monetary fine (if discovered before the end of a tournament, disqualification)

2.7. Second and subsequent offences

For second and subsequent offences, participants should expect far harsher sanctions and in all likelihood a lifetime ban from esports.

3. Accounts

3.1. Player

An ESL Account can only be created if the user is at least six years old. When registering, each player must provide an up-to-date and correct email address and it is the player’s responsibility to keep this up-to-date. To play in a ladder, a method of contact must be available and visible to all users in your player profile.

Also, the permanent residence must be chosen according to the country he/she is currently living in. Should the country differ from his/her nationality, the player can add an additional flag in the settings.

3.1.1. Multiaccounts

Each player in the ESL must only have one account! If a player can not access his account and then creates a new one, then he/she must write a support ticket explaining in detail the reason for not being able to access the account.

3.1.2. Nicknames, Team Names and URL Aliases

We reserve the right to edit Nicknames and/or URL aliases, if they fail to comply with the following requirements.

Nicknames/aliases are forbidden if they:

 • are protected by third-party rights and the user has no written permission
 • resemble or if they are identical to a brand or trademark, no matter whether it has been

registered or not

 • resemble or if they are identical to a real person other than themselves
 • use names of ESL Gaming products
 • resemble or if they are identical to the names of ESL Gaming employees
 • are nonsense

In addition to the above, any nicknames/team names/aliases that are purely commercial (e.g. product names), defamatory, pejorative, offensive, vulgar, obscene, anti-Semitic, inciting hatred, or offending against good manners are forbidden. Using alternative spelling, gibberish or wrong spelling in order to avoid the requirements mentioned above is illegal. We reserve the right to extend, change, exchange or delete these rules if necessary.

3.1.3. Photo

It would be nice if a player's photo clearly shows the face of the player, for adding anything else (graphics, other people, other parts of body, etc.) please use the logo function. For anything else please use the gallery. Photos with weapons are not allowed!

3.1.4. Country

A player's country must be set to their country of residence. Deliberately faking the country of residence is punishable.

If a player's country of residence is changed in order to avoid any country restrictions or if the player is trying to fake or abuse they will be punished with 2 penalty points. If the player does so and plays in a team match, the team will get 3 penalty points and the match is deleted.

3.1.5. Nationality

A player's nationality must be set to their nationality that is proven by a current passport. Deliberately faking nationality is punishable.

3.1.6. Account sharing

Each ESL account is strictly personal and cannot be shared with other ESL users and / or other players that don't have an ESL account. Failure to comply with this rule will result in a ban of up to 6 months.

The original registrant must always be the final user of the account, which cannot be lent or transferred in any case. This will be considered as account sharing or multi account and pursued according to the ESL rules.

3.2. Teams

A team's name does not have to be unique, but the ESL reserves the right to refuse clans with the same or similar names as a well-known clan (e.g. If you named your team “Schroet Kommando" or “Schroet Commando” etc, that would not be allowed).

Names which are restricted by law will not be accepted and will be deleted and punished with penalty points if found. Also, names which go against all forms of etiquette and good manners will not be accepted.

If a team deletes its account because of a certain amount of active penalty points and registers a new account, the penalty points will be transferred to the new account if the team rejoins the same ladder. Furthermore 1 additional penalty will be added for the attempted deception.

The logo must represent the team and have some reference to the team's name or to the team's short handle. Copyrighted logos, or logos which go against etiquette and good manors will not be accepted.

3.2.1. Changing team names

A team can change its name at any time. This also applies when a team is restructured.

Changing a team's name in order to fool other teams is forbidden. Extremely long names, or consistent changing of team names is prohibited and can be punished with penalty points.

3.2.2. Team nationality

In general, during matches of ESL national sections, at all times in-game a team must have more than 50% of its players that are residing in or have the nationality of the country or countries that the national section represents.

3.2.3. Players in team

A player may only play for one team in a tournament or league. Participants in an EPS may not also play in the EAS underneath it.

In tournaments or leagues that require Premium or Trusted then only players with this status are eligible to play. In general players that are marked inactive or honorary on a team page are not eligible to play.

If a homepage is required for a tournament or league then a every player that is on the team account must also be on the homepage.

3.2.4. Sponsors/partnerships

The ESL administration reserves the right to prohibit or remove teams with sponsors or partners that are solely or widely known for pornographic, drug use or other adult/mature themes and products from partaking in ESL Play events at any time.

4. Penalty points

If a player or team disregards or violates one or more of the rules of the league, this can have various consequences depending on the severity of the offence.

As a rule, the penalty points are deleted after a certain period of time. There are different clearance periods depending on the amount of points:

 • 1-2 penalty points: 2 months
 • 3-6 penalty points: 3 months
 • 7 penalty points: 6 months
 • 12 penalty points: 2 years

In addition to penalty points, players and teams may be barred (also known as frozen, locked and barraged) if they have accumulated a certain amount of penalty points:

 • After obtaining 4 penalty points: 1 week barrage
 • After obtaining 8 penalty points: 2 weeks barrage
 • After obtaining 10 penalty points: 1 month barrage

Barred players and teams must finish playing their open matches. They cannot challenge nor be challenged. Barred players may not take part in team matches with exception of 2on2 teams.

Penalties (penalty points/barrages/bans) given on ESL subplatforms (e.g. ESL Europe, ESL America) are valid on all ESL subplatforms.

5. Participation in prize tournaments & pro qualifiers

Unless otherwise explicitly permitted, it is not allowed for employees of ESL Gaming GmbH, its subsidiaries or partners, volunteer or contractor staff or employees that are in some way connected to a respective tournament including sponsors, publishers or game developers, to participate in prize winning tournaments, qualification for prize winning tournaments or pro qualifiers.

Prize winning means any tournaments with physical (e.g. hardware) or money prizes. Those prizes will be offered under the raffle conditions, which regulates claiming and receiving prizes. Tournaments with only virtual ESL awards, such as ESL Premium or awards are exempt.

In case you win prize money, depending on the payment method you choose, there might be fees. ESL will cover the fees on the sender end and recipient will cover the fees on the recipient's end.

If in doubt, please contact support.

6. Penalty Point Catalogue

In general, a player and the team can receive up to 6 penalty points per match, unless a single violation has a higher punishment. A team is only punished once per violation, regardless of how many players. Where a player or team receives penalty points for multiple violations, the penalty points are added together.

Rule violation Number of penalty points
General
No show Team: 3; Player: 2
Reject compulsory challenge Normal: 1
Intense (top 10): 2
Abort match Player / Team: 2
Use of ineligible player
Inactive barrage Player / Team: 3
Barraged Player / Team: 6
Unregistered player Player / Team: 3
Missing Premium (where required) Player / Team: 3
Missing Trusted (where required) Player / Team: 3
Ringer/Faker Player / Team: 6
Playing with wrong gameaccount Player / Team: 3
Playing without a registered gameaccount Player / Team: 3
Unsportsmanlike behaviour
Multiple/Fake accounts Warning / 1-4 penalty points
Deception Player / Team: 1 - 4
Fake result Player / Team: 4
Fake match media Player / Team: 6
Fake match Player / Team: 6
Cheating Player: 12 / Team: 6
* In cup and league matches default wins are given instead of a match deletion and penalty points.

Matches get only deleted if the team/player violating the rules won the match.

Copyright