Rules

LoL 5on5 Summoners' Arena #57 Bulgaria

Last change: 01.02.2020 07:31

These are the rules for the LoL 5on5 Summoners' Arena #57 Bulgaria. We make every effort to ensure the rules are complete and up to date but this may not always be the case. You should also check the Info Page and News for additions, exceptions and modifications that may apply. The rules are a guideline and the decisions by admins may differ from them depending on the circumstances. If you have any questions about the rules, please write a support ticket.

1. Match Media

Всичката match media (скрийншоти и подобни) трябва да се пази за минимум 14 дена. Тя трябва да бъде качена на страницата на мача веднага след приключване на мача. Манипулиране или подправяне на match media е забранено и води до сериозни наказания. Match media-та трябва да бъде именувана точно и ясно, за да се знае какво точно представлява.

1.1. Скрийншоти

1.1.1. Скрийншоти на резултат

 • Само за мачове без Турнирен Код.
 • Скрийншотът се взима от scoreboard-a в края на играта от всеки мач и се прикачва в страницата му.
 • Манипулиране и подправяне на скрийншоти може да доведе до наказателни точки. (а) Предупреждение, (б) криене на герои, предмети и статистики – 1-2 наказателни точки; (в) подправяне на резултата от мача – 4-6 наказателни точки.

1.2. Липсващи скрийншоти

 • Мачове, които се играят през Турнирен Код не се нуждаят от скрийншоти.
 • Ако мач се е играл без Турнирен Код, скрийншот от края на мача ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да се качи на страницата му.
 • Липсващ скрийншот може да доведе до наказателни точки и за двата отбора, а мачът може да бъде анулиран. (а) Предупреждение; (б) 1 наказателна точка за всеки отбор.
 • Отрязан или неразчетим скрийншот може да доведе до 1 наказателна точка за всеки отбор.

2. Понятия

2.1. Турнирният Код

Турнирният Код е създаден от ESL със съдействието на Riot Games. Той автоматично създава мач лоби, с определените параметри за даден турнир, улеснявайки играчите, като пренася директно статистиките от игрите на ESL сървърите. Турнирният Код задължително се използва във всички купи, лиги и турнири, ако е предоставен. Ако възникнат неочаквани проблеми с него по време на мач или в лобито преди играта, се разрешава да не се използва, след проверка и потвърждение на админ. Мач, който е започнал без въпросния код се отчита като предварително споразумение между двата отбора и по-нататъшни оплаквания не се приемат.

2.2. Сървър

Клиент и Сървър Всички ESL турнири се играят на европейски сървъри или в Tournament Realm-a, aко е наложително.

3. Match rules

3.1. Липсващи опоненти

Всеки отбор или играч има 15 минути да се появи за мача си. (Match date +15 минути).

 • Ако бъде провеждан по-голям турнир, закъснението на даден отбор води автоматично до загубата му на мача.
 • В ladder match, мачът ще бъде изтрит и на отбора/играча ще бъде наложена наказателна точка за непоявяване.

Моля винаги въвеждайте, че опонентът ви не се е появил на the result sheet и прикачете скрийншот от лобито, създадено с Турнирния Код на мача.

3.2. Игрови режим

3.2.1. Best of One

Ако не е допълнително упоменато в правилата, отборът/играчът с по-висок ранк или сийд (например 1 е по-високо от 23), решава дали иска да бъде първият, който банва и пиква или не.

3.3. Подготовка за игра

Моля, разрешете всякакви проблеми, които биха възпрепятствали играта. Проблеми с интернет връзка или хардуер може да доведат до дисквалификация от ESL админи.

 • Всякакви допълнителни споразумения между двата отбора трябва да бъдат отбелязани като коментар в страницата на мача.
 • Уверете се че мачът се провежда под определените за турнира параметри (например: Draft Mode и карта)
 • Уверете се, че всички играчи покриват необходимите критерии, за да играят. В отборни игри всички играчи трябва да са регистрирани в отбора си. Употребата на чужди играчи от друг отбор без изричното позволение на ESL да доведе до (а) предупреждение, (б) дисквалификация, (в) 2-6 наказателни точки (г) преиграване на мача, в зависимост от случая. ESL админ ще предприеме по-нататъшни мерки ако има подозрение за злоупотреба.

3.3.1. Гейм акаунт/Summoner Name

Всички League of Legends играчи в ESL трябва да въведат своят сегашен Summoner Name в сървъра, в който се провежда турнирът. Грешен, липсващ или пресрочен Summoner Name може да доведе до (а) предупреждение, (б) 1-3 наказателни точки, в зависимост от случая. Просто объркване от страна на играча, чието име е грешно, липсващо или пресрочено не води до дисквалификация или преиграване в турнир или ладър, но играчът трябва да го обнови колкото се може по-бързо. ESL админ ще предприеме по-нататъшни мерки ако има съмнения за злоупотреба.

3.3.2. Избиране на хост на играта

 • Моля винаги използвайте дадения Турнирен Код за да създадете мач.
 • Когато се налага да играете без Турнирен Код, и на двата отбора е позволено да хостват игра. Моля, изпратете името и паролата на играта на опонентите си, използвайки коментарите на страницата на мача или чата на мача за да се свържете с тях.

3.3.3. Смяна на играчи

 • Смяната на играч след започването на пик и бан фазата, може да се случи само със съгласието и на двата отбора.

3.4. По време на играта

3.4.1. Брой на играчите

Мачовете трябва да бъдат играни както следва, например за 5on5 мач са необходими 5 играча; ако някой отбор има липсващ играч мачът може да се играе 4on5 или 4on4, но само при съгласието и на двата отбора.

3.4.2. Пауза

В мачове на Tournament draft mode, е забранена употребата на пауза без адекватна причина, като например проблем с някой от играчите.

 • Паузата не трябва да бъде по дълга от 10 минути. В случай, че има необходимост от по-дълга пауза, опонентът или ESL админ трябва да го позволи, в противен случай играта ще продължи.
 • В случай че играч загуби връзка със сървъра, е позволено пускането на пауза.
 • Във всички други случай, и двата отбора трябва да се съгласят в чата, преди да бъде пусната пауза.
 • За възобновяването на играта отново трябва съгласието и на двата отбора или ако паузата е преминала ограничението от 10 минути и никакви по-нататъшни споразумения са били направени.
 • Злоупотребяването с паузата ще доведе до дисквалификация на отбора. Ако има такава нередност трябва да бъде направен скрийншот за доказателство, който да бъде прикачен на страницата на мача.

3.4.3. Плейсхолдъри

Когато някой от играчите иска да избере герой за свой съотборник, но не притежава съответния герой, има правото да избере друг на негово място.

 • Преди плейсхолдърът да бъде заключен, опонентите трябва да се съгласят, че използваният герой може да представлява другия.
 • Преиграването трябва да бъде със същите пикове и банове, не е позволена и смяната на summoner spells.

3.4.4. Край на мача

Ако nexus-а бъде разрушен, или някой от отборите се предаде, мачът свършва.

3.5. Нелегални действия

Всички действия, който водят до нечестно предимство са нелегални. Това включва скриптове, ддос и хакове от всякакво естество.

 • При подаване на сигнал за такова нарушение, и двамата участници в ситуацията се превръщат в обект на разследване от ESL България, Fraud отделите на ESL и Riot Games.

3.6. Зрители

Зрителите в лобито на мача са позволени, само ако двата отбора са съгласни. Изключение на това правило са ESL админи и хора, които имат изрично разрешение да наблюдават играта от админ на турнира (кастъри, стриймъри и др.). Не е позволено отказването на достъп до мача на официален ESL кастър или админ. Отказът може да доведе до дисквалификация и разследване. Отборите трябва да позволяват достъп до лобито само на доверени зрители. Не се приемат оплаквания след мача за зрители, които са допуснати в играта.

3.6.1. Кастване

Кастването на ESL мачове е позволено само със съгласието на ESL админ. За да получите разрешение, напишете support ticket.

3.6.2. Персонално стриймване

Персоналното стриймване винаги е позволено ако ESL TV не излъчват мач. Ако ESL TV излъчват мач, личното стриймване не е позволено без съгласието на админ. Персоналното стриймване на мач излъчван от ESL TV, без разрешение от ESL админ, може да доведе до дисквалификация на отбора или бан от турнира на играта, който стриймва.

4. Схема с наказателните точки

Отбор или играч може да получи до 6 наказателни точки на мач. Отбор се наказва само веднъж на нарушение, независимо от колко играчи е извършено то. Когато отбор или играч получи наказателни точки за няколко нарушения, наказателните точки се сумират. Всяка получена наказателна точка от даден играч / отбор намалява потенциалната парична награда с %, определен от организатора.

Нарушено правило Брой наказателни точки
Основни
Липсващ противник Отбор: 3; Играч: 2
Гейм акаунти
Нерегистриран играч Играч / Отбор: 3
Игра с грешен гейм акаунт Играч / Отбор: 3
Игра без регистриран гейм акаунт Играч / Отбор: 3
Неспортсменско поведение
Мулти/фалшиви акаунти Предупреждение / 1-3 наказателни точки
Фалшива националност/държава Предупреждение / 1 / 2 / 3 наказателни точки
Заблуда Играч / Отбор: 1 - 4
Подправен резултат Играч / Отбор: 4
Фалшива match media Играч / Отбор: 6
Фалшив мач Играч / Отбор: 6
Измама Играч: 12 / Отбор: 6