Rules

LoL 5on5 Summoners' Arena #44 Hungary

Last change: 01.02.2020 07:31

These are the rules for the LoL 5on5 Summoners' Arena #44 Hungary. We make every effort to ensure the rules are complete and up to date but this may not always be the case. You should also check the Info Page and News for additions, exceptions and modifications that may apply. The rules are a guideline and the decisions by admins may differ from them depending on the circumstances. If you have any questions about the rules, please write a support ticket.

1. Meccs Média

Minden mérkőzéssel kapcsolatos bizonyítékot(screenshot, replay stb) legalább 14 napig meg kell tartani. Általános esetben, ezeknek a bizonyítékoknak feltöltésre kell kerülni a mérkőzés részletek menüpontban. A mérkőzésekkel kapcsolatos bizonyítékok meghamisítás büntetőpontokat von maga után. A feltöltött bizonyítékok elnevezésének mindig tükröznie kell azoknak tartalmát. Amennyiben egy admin munkáját akadályozza a rosszul elnevezett mérkőzés média büntetőpontot szabhat ki, azonban ez nem adhat okot a másik csapatnak az óvásra.

1.1. Screenshotok

1.1.1. Screenshot készítése

 • Csak abban az esetben szükséges, ha egy mérkőzés Tournament Code nélkül zajlik.
 • A Tournament Code nélküli mérkőzéseken a mérkőzés végén megjelenő összesített ponttáblázatot kötelező feltölteni a mérkőzéshez.
 • A Screenshot manipulálása az eset súlyosságától függően büntetőponthoz vezethet. Esetek: (a)Figyelmeztetés, (b)Championok vagy itemek elrejtése 1-2 büntetőpont, (c)meccs eredményének meghamisítása 4-6 büntetőpont.

1.2. Hiányzó screenshot

 • A Tournament Code-al lejátszott mérkőzésekhez nem szükséges a bizonyíték feltöltése.
 • Ha egy mérkőzés Tournament Code nélkül játszódott le, akkor a meccs végeredményéről szükséges képet feltölteni, közvetlen a mérkőzés után.
 • Hiányzó screenshot büntetőponthoz vezethet minden játékosnak/csapatnak és a mérkőzés törlésre kerülhet. Esetek: (a) Figyelmeztetés, (b) 1 büntetőpont minden a csapatnak/játékosnak.
 • A hiányos screenshotok figyelmeztetéshez, majd 1 büntetőponthoz vezetnek az adott csapatnak/játékosnak.

2. Beállítások

2.1. A Tournament Code

A Tournament Code az ESL és a Riot Games közös együttműködésével jött létre. Ezzel az ESL versenyek teljesen automatikussá válnak, ugyanis mindegyik mérkőzés a megfelelő mérkőzés beállításokkal, egy külön lobbival fog rendelkezni, ahova a játékosok becsatlakozhatnak. A mérkőzés után az eredmények/statisztikák automatikusan felkerülnek a mérkőzések adatlapjára. A Tournament Code használata kötelező minden olyan mérkőzésen, ahol az rendelkezésre áll és hibátlanul működik. Váratlan probléma esetén engedélyezett a Tournament Code nélküli játék, azonban a mérkőzés után ez nem alapozhatja óvás tárgyát.

2.2. Kliens és szerver

Minden mérkőzésnek, az ESL magyar szekciójában az EU Nordic & East szerveren kell mennie, vagy lehetséges, hogy külön Tournament szervert kell használni amennyiben ez szükséges.

3. Mérkőzés szabályok

3.1. Késés / Nem megjelenés

A magyar League Of Legends szekcióban minden csapatnak 15 perc áll rendelkezésére, hogy megjelenjen az adott mérkőzésen. (Mérkőzés időpont +15 perc). Ha csak egy vagy kettő játékos hiányzik egy csapatverseny esetén, az admin engedélyezhet még néhány percet.

 • Egy kupán, bajnokságon, amennyiben egy csapat késik, vagy nem jelenik meg(no show), automatikus kizárásra kerül az adott versenyről.
 • Amennyiben ez egy „létra” (ladder) mérkőzés, a mérkőzés törlésre kerül és a csapat / játékos büntető pontot kap késésért.

Kérjük ilyen esetben a „nem jelent meg” végeredményt leadni és feltölteni egy screenshot-ot a Tournament Code által kreált lobbyról. Kérjük ügyelj arra, hogy a screenshot-on látszódjon egy hivatalos óra. Az eredmény leadásakor a további ablakokat üresen hagyhatjátok.

3.2. Lebonyolítás

3.2.1. Best of One

A nagyobb seed-del rendelkező csapat (pl. 1 nagyobb mint 23) választhat hogy szeretnék-e a first ban & first pick-t.

3.2.2. Best of Three

A nagyobb seed-del rendelkező csapat (pl. 1 nagyobb mint 23) választhat hogy szeretnék-e a first ban & first pick-t. A második körben, a másik csapat választhat melyik oldalt szeretné. Ha 1:1 lesz az eredmény, a 3. meccsben aki a leggyorsabban fejezte be a nyert meccsét választhat hogy szeretnék-e a first ban & first pick-t.

3.3. Előkészületek

Minden problémát próbáljatok meg elhárítani a meccs előtt. Kapcsolat vagy hardware probléma kizárással járhat az ESL adminok által.

 • Megegyezés a játékosok/csapatok között komment formában köteles a meccs alatt lenni.
 • Ellenőrizzétek, hogy rendesen van-e beállítva a lobby(pl. Draft Mode, Summoner’s Rift), ha nem a Tournament Code-dal játszotok.
 • Bizonyosodjatok meg arról, hogy minden játékos készen áll. Egy csapatjátékban, minden ember köteles egy ESL csapatban lenni. Ha egy ember nem a csapat tagja, (a) Figyelmeztetés, (b) Kizárás, (c) 2-6 Büntető pont, (d) Újrajátszás követheti, a körülményektől függően. Amennyiben ennek a gyanúja felmerül, az ESL adminok részletesen megvizsgálják az ügyet.

3.3.1. Játékfiók / Summoner Name

Minden ESL League of Legends játékos köteles hozzáadni a jelenlegi játékbeli nevét a profiljához, a megfelelő szerveren természetesen(pl. EU Nordic & East Summoner name). Ha ezt valaki nem teszi meg/rossz nevet ad meg, (a) Figyelmeztetés, (b) 1-3 Büntető pont következik be. Nem fog kizárás történni, csak a játékos köteles hozzáadni a későbbiekben a megfelelő nevét az ESL profiljához.

3.3.2. Host választás

 • Mindig a megosztott Tournament Code-ot használjátok.
 • Amennyiben Tournament Code nélkül kell egy mérkőzést lejátszani, bármely csapat hostolhatja a mérkőzést. Kérjük adjátok meg az ellenfeleteknek a Lobby nevét és jelszavát. Használjátok a mérkőzés kommenteket vagy a mérkőzés chat-et kapcsolat tartásra. Amennyiben szükséges, a magasabban kiemelt csapat döntheti el, hogy melyik térfelet választja. (Magasabb kiemelt = kisebb szám, "seed" az ágrajz első sorában.) Mindig a kék, tehát bal oldal bannol, választ először.

3.3.3. Champion Bannok

Néhány bajnokságon külön bannolás van, mindig ellenőrizzétek a játék módot kezdés előtt. Tilos bannolt hőssel játszani!

3.3.4. Champion választás

Minden csapat a meccs kezdete előtt választja ki a hőst, mindig ellenőrizzétek a kupa oldalán ha valamilyen külön kupán külön szabály van-e rá.

3.3.5. Placeholder

Placeholder használata engedélyezett. Ez esetben kötelező tájékoztatnod az ellenfél csapatot a) ESL chat vagy b) Játékon belüli chat használatával mielőtt a játék elkezdődne. Placeholder akkor használandó, amikor egy játékos nem rendelkezik egy hőssel, amelyet a csapata ki szeretne választani. Ez esetben az a játékos, akinek nincs meg az a bizonyos hős, egy véletlenszerű, nem gyakran játszott karaktert kell kiválasztania. Minden esetben magyarázzátok el rendesen, hogy az a hős amit választott egy placeholder (a hősöket meg kell nevezni). Amint az ellenfél informálva lett, kiválaszthatod azt a hőst, és folytathatjátok a pick fázist. Amint befejeződött az összes hős kiválasztása, egy játékosnak el kell hagynia a hős választást, majd visszalépnie a lobbyba. Amint mindenki a helyén van, újra el kell kezdeni a hős választást, de most már mindenkinek a saját karakterét kell választani.

3.3.5.1. Nem pickelt champion használata

Ha egy csapat egy olyan hőssel kezdi meg a mérkőzést amit nem pickelt, a játékot újra létre kell hozni. Semmit sem szabad változtatni a két mérkőzés létrehozása között, csak a rossz hőst kell kicserélni.

3.3.6. Játékos csere

Ha az egyik csapat játékos cserére folyamodik a bannok és pickek megkezdése után, akkor abba mind két csapatnak bele kell egyeznie. Egy Best Of Three(BO3) mérkőzésen megengedett felállást vagy játékost cserélni két mérkőzés között.

3.3.7. Felállás

Kérjük minden mérkőzésre írjátok be a felállást. (Csak 3on3 és 5on5 mérkőzések esetén szükséges)

3.4. Játékbeli szabályzat

3.4.1. Játékosok száma

A mérkőzést 5 az 5 ellen kell lejátszani, viszont ha valaki mégis hiányzik az egyik csapatból, akkor 4 az 5 / 4 a 4 ellen is lejátszható, de csak akkor, ha mind a két csapat beleegyezik.

3.4.2. Kifagyás / Disconnect

Ha egy mérkőzést nem Tournament Draft módban játszotok, a játék folytatódik. A szétkapcsolódott játékosnak amint lehetősége van rá vissza kell térnie a játékba.

3.4.3. Pause szabály

Tournament Draft módban a pause funkció használata csak különlegesen indokolt esetben engedélyezett, ilyen például a kifagyás. Egy pause nem tarthat tovább 10 percnél. Ennél hosszabb igénybevétel esetén, engedélyt kell kérni az ellenféltől vagy az ESL Adminoktól, ha ezek nem teljesülnek a mérkőzés folytatódik. Játékos kifagyásnál engedélyezett a pause használata. Minden más esetben mindkét beleegyezésére szükség van a játék megszakításához, amit all chatbe jelezni kell. Játék újraindítása, csak akkor engedélyezett ha mindkét fél készen áll a folytatásra és ezt jelezte is all chatbe. Amennyiben a pause hossza eléri a 10 percet és a meghosszabbításra engedélyt sem kapott, úgy folytatni kell a mérkőzést. A pause nem megfelelő használata kizáráshoz vezet. Bizonyítékként screenshotot kell készíteni a történésekről és azt feltölteni a mérkőzéshez ESL-en.

3.4.4. Újrajátszás szabályai

Az új mérkőzésen is az előző bannokkal és pickekkel kell játszani és nem megengedett a játékos csere. Ha egy játékos nem tud semmilyen módon vissza csatlakozni egy elindult mérkőzéshez ( pl: bug ) és a mérkőzés még nem tart régebb óta mint 1 perc, akkor új mérkőzést kell indítani. Ebben az esetben kötelező screenshot-ot feltölteni a bugról.

3.4.5. Mérkőzés vége

Ha egy csapat megsemmisíti az ellenfél nexust vagy feladja a meccset, úgy a mérkőzésnek vége.

3.5. Illegális tevékenységek

Bármilyen cselekvés, amely jogosulatlan előnyhöz juttat, az szigorúan tilos. Beleértve a bármilyen bug használatát.

3.6. Nézők (Spectators)

Spectator meghívása csak akkor engedélyezett, ha mind a két csapat beleegyezik. Kivételt képez ez alól az ESL admin csapat és minden olyan személy, akik engedélyt kaptak erre (pl. shoutcasterek vagy streamerek). Ha a hivatalos ESL közvetítő csatorna valamelyike (pl. ESL TV HUNGARY, Magyar Esport TV) szeretné a meccsedet közvetíteni, te azt nem utasíthatod vissza. Csak olyan spectatorok meghívása javasolt, akikben megbíztok. Nem engdélyezett óvást kezdeményezni egy mérkőzés után, hogy panaszkodjatok velük kapcsolatban, amikor beleegyeztetek az elején.

3.6.1. Közvetítés

ESL mérkőzések közvetítése csak akkor lehetséges ha egy ESL admin arra engedélyt ad. Kérlek írj support jegyet ha szeretnél te is ESL mérkőzéseket közvetíteni.

3.6.2. Saját mérkőzés közvetítése

Mint játékos megengedett, hogy közvetíts (streamelj) egy mérkőzést ha az ESL TV nem közvetíti a mérkőzéseteket. Ha az ESL TV vagy a Magyar Esport TV közvetíti azt, akkor a játékos közvetítése nem megengedett ha arra nem kaptál külön engedélyt egy admintól. Ha mégis közvetít, akkor az a játékos vagy akár a csapat kizárásához is vezethet. A streamhez 3 perc késleltetés hozzáadása kötelező.

4. Büntetőpontok

Általánosságban egy csapat/játékos maximum hat büntetőpontot kaphat egy mérkőzésen, egészen amíg egy egyedi szabálysértése magasabb büntetést érdemel. Egy csapat szabálysértésenként egyszer kaphat büntetést, a játékosok számától függetlenül. Amikor egy játékos/csapat több ponton szegi meg a szabályt, a büntetőpontokat egyben kapják meg.

Rule violation Amount of Penalty Points
General
Unregistered player Player: 3 | Team: 3
Inactive Barrage Player: 3 | Team: 3
Barraged Player Player: 6 | Team: 6
Missing Game Account Player: 2 | Team: 2
Game Account Sharing Player: 2-4 | Team: 2-4
Multiple / Fake Account (1) Warning | (2) Player: 1-3
Settings
Manipulation of Media Player: 3 | Team: 3
Match Rules
Missing Premium Player: 3 | Team: 3
Missing Trusted Player: 3 | Team: 3
Failure to appear / No show Player: 3 | Team: 3
Ringer / Faker Player: 6 | Team: 6
Spectators
Personal Streaming without delay (1) Warning | (2) Player: 1-3
Coaching / Outside information (1) Warning | (2) Player: 1-3
In Game Rules
Insults / Harassment Punishment IGL Squad
Pause Abuse (1) Warning | (2) Player: 1-3
Abort Match Player: 4 | Team: 4
Illegal actions
Deception Player: 2-4 | Team: 2-4
Faking Country / Nationality (1) Warning | (2) Player: 1-3
Fake Result Player: 4 | Team: 4
Fake Match Media Player: 6 | Team: 6
Fake Match Player: 6 | Team: 6
Cheating (3rd party) Player: 12 | Team: 6