Rules

play CS:GO 5on5 V4 Future Sports Festival 2019 National Final Hungary

Last change: 20.09.2019 13:29

These are the rules for the CS:GO 5on5 V4 Future Sports Festival 2019 National Final Hungary. We make every effort to ensure the rules are complete and up to date but this may not always be the case. You should also check the Info Page and News for additions, exceptions and modifications that may apply. The rules are a guideline and the decisions by admins may differ from them depending on the circumstances. If you have any questions about the rules, please write a support ticket.

1. Csapat felállás

1.1. Csapat nemzetiségének összetétele

Annak a csapatnak amelyik magyar selejtezőn szeretne részt venni, a kezdő ötösben minimum 3 magyar nemzetiségű játékossal kell felállnia. A fennmaradó két helyre a 3 magyar játékoshoz csatlakozhat két idegenlégiós európai állampolgár.

1.2. Csapattag cserék

Egy csapatban összesen 7 játékos lehet (5 kezdő és 2 csere). Ebből a 7 tagból a kupák alatt is lehetséges a csere. Új tagot hozzáadni a csapathoz csak a Nyílt kvalifikáció és a Nemzeti döntő között lehetséges, ekkor 1 új játékos csatlakozhat. Valamint miután a Nemzeti döntő lezárult utána ismét lehetőség van 1 új játékos hozzáadására egészen az offline döntő lineup leadásának határidejéig.

1.2.1. Új játékos

Olyan játékos, aki még nem játszott az adott csapatban és nem is tagja ESL-en a csapatnak.

2. Korhatár

14 évnél fiatalabb játékosok nem játszhatnak. Tehát amíg nem töltötte be egy játékos a korhatárt, addig nem játszhat egy mérkőzésen sem.

3. Kitiltások

A V4 Future Sports Festival CS:GO selejtezőire nem nevezhet, olyan játékos, akit a fő platformok egyikén csalásért bannolták az elmúlt két évben.

A fő platformok a következőek: ESL, ESEA, FaceIT, Cevo, Steam

4. Lebonyolítás

4.1. Nyílt selejtezők

Két nyílt selejtező lesz megrendezve, ahonnan 3-3 csapat fog továbbjutni a Nemzeti döntőbe. A selejtező Single-Elimination Bo1 és Bo3 formátumban fog játszódni. Bo1 meccsek lesznek egészen a Top4-ig, ahol már Bo3-as mérkőzést kell játszani.

Ezután a harmadik helyért ismért Bo3-at kell játszani, viszont a döntőben Bo1 lesz. Random seed, random mapveto kezdő csapat. A mapveto bannolás Bo X-ig rendszerben fog zajlani.

 • Bo1 esetén: 6x ban, a megmaradt pálya kerül lejátszásra.
 • Bo3 esetén: 4x ban, 2x pick, az utolsó pálya a decider.

4.1.1. Bejutott csapatokra vonatkozó korlátozás

Az első Nyílt selejtezőből bejutott csapatok és azok játékosai nem vehetnek részt a második Nyílt selejtezőn, amennyiben akár 1 meccset is játszottak az első Nyílt kvalifikáció során.

4.2. Nemzeti döntő

A Nemzeti döntőben összesen 8 csapat fog részt venni. 6 csapat a nyílt selejtezőkből kerül be, a meglévő 2 helyre meghívásos rendszerben kerülnek be a csapatok. A döntő Double-Elimination Bo1, Bo3 és Bo5 formátumban fog játszódni.

Az első két köre az alsó- és felsőágnak Bo1 lesz. A felső és alsóági döntő valamint az alsóág harmadik köre is Bo3 rendszerben kell játszani. A nagydöntőt pedig Bo5 rendszerben játszák majd a játékosok, a felsőágról érkező csapat egy map előnyben részesül.

A seedelés a Nyílt selejtezők végső sorrendje alapján fog megtörténni. Az első Nyílt selejtező csapatai fogják elfoglalni az 3-5 seedet, a második Nyílt selejtező pedig a 6-8 seedet kapják meg. Az 1-2 seedet a meghívott csapatok kapják meg.

A mapvetot az alacsonyabb seed kezdi majd. A mapveto bannolás Bo X-ig rendszerben fog zajlani.

 • Bo1 esetén: 6x ban, a megmaradt pálya kerül lejátszásra.
 • Bo3 esetén: 4x ban, 2x pick, az utolsó pálya a decider.
 • Bo5 esetén: 2x ban, 4x pick, az utolsó pálya nem kerül lejátszásra a map előny miatt.

A Nemzeti döntőből csak a végső nyertes csapat jut tovább az offline döntőbe.

4.2.1. Map előny a Nemzeti Döntőben

A felsőágról érkező csapat egy map előnyben részesül a Bo5 Nagydöntőben. Ez azt jelenti, hogy a felsőági csapatnak 2 pályát kell nyernie, míg az alsóágról érkezőnek 3-at.

5. Saját POV stream

Saját stream esetén kötelező megjeleníteni ezt az overlayt.

6. Matchmedia

6.1. Wire Anti-Cheat / Linesman

Minden játékosnak kötelező a legújabb ESL Wire Anti-Cheat használnia a meccs teljes időtartama alatt és ezt bizonyítandóan mindenkinek rendelkeznie kell megfelelő Login és Logout bejegyzésekkel a mérkőzés oldalán található ESL Wire Anti-Cheat Logfiles-ban. Hiányzó vagy hibás linesman fileok esetén az adott játékos/csapat büntetést kap. A szabály alól kivételt jelentenek azon esetek, ahol a játékos bizonyítani tudja (screenshottal és timestamppel), hogy a WAC önhibáján kívül állt le/nem indult el. Hiányzó logout/linesman file esetében az első alkalommal figyelmeztetésben részesül a játékos, a hiba típusától függetlenül.

A figyelmeztetések a hiányzó logout és linesman fájlokért 14 napig érvényesek.

Minden 14 napon belül ismételten felmerülő hiányosság további büntetéseket von maga után.

Abban az esetben, ha az ESL hibájából nem használható a WAC, az adott mérkőzést el kell halasztani.

6.2. Demók

Minden játékos számára kötelező point of view (POV) demó készítése a mérkőzések teljes hossza alatt, megszakítás nélkül. A késkört és a hosszabbításokat is tartalmaznia kell a demónak.

A nem működő/hibás demófájlok, hiányzó demóként lesznek kezelve és a következményekről az adminok döntenek. Nem teljes demó esetén szintén az admin döntése az irányadó.

Protest esetén a mérkőzéshez kapcsolódó összes matchmediát meg kell őrizni legalább 14 napig.

Meccs megszakítás esetén a meccset megszakító csapat elveszti a jogát, hogy az ellenféltől demót igényeljen. Ha a szerver összeomlik a globális GOTV demo nem lesz feltöltve a meccshez. Ebben az esetben a játékosoknak fel kell tölteni a demo fájlt ha az admin kéri.

6.2.1. Demók igénylése

Nem lehetséges a játékosok által felvett (POV) demók igénylése. Kizárólag az ESL Anticheat részlege kérheti be a játékosoktól a saját demo-t ha szükségesnek ítélik. Ha a játékos nem tölti fel a demot az AntiCheat részleg kérése akkor a játékos 6 PP (büntetőpontot) fog kapni (csalás gyanúja). Mindazonáltal az AntiCheat részleg elemezni fogja a GOTV demot.

6.2.2. Demók feltöltése

Az igényelt demókat az ESL oldalára kell feltölteni, minden demót külön fájlba csomagolva (.zip, .rar, .7z). A külső tárhelyek használata tiltott minden ilyen esetben.

6.2.3. Demók szerkesztése

Szigorúan tilos a demók bárminemű szerkesztése. Ha mégis manipulált demó kerül feltöltésre, az adminok döntenek a büntetés súlyosságáról.

6.2.4. Jegyzőkönyv a csalásgyanúról

Ha az ellenfeledet csalással akarod megvádolni jegyzőkönyvet kell írnod és elküldened a meccs vége után legfeljebb 72 órán belül. A jegyzőkönyvet a globális GOTV demo alapján kell megírnod (GOTV demo automatikusan feltöltődik a meccsoldalra). A jegyzőkönyv megírásához angol nyelven ITT találsz segítséget. A jegyzőkönyvet a meccshez nyitott óvással (protest) kell benyújtani, legfeljebb 72 órán belül a meccs végétől számítva.

7. Beállítások

7.1. A játékosok beállításai

7.1.1. Szabályellenes szkriptek

Mindenfajta szkript tiltott a játék során, kivétel ez alól: a vásárlásra, togglezésre és a demo felvételre vonatkozó szkriptek. Pár péda a tiltott szkriptekre:

 • Jumpthrow szkriptek
 • Stop shoot szkriptek
 • Center view szkriptek
 • Fordulásra írt szkriptek (180° vagy hasonló)
 • No recoil szkriptek
 • Burst lövésmód szkriptek
 • Rate változtató szkriptek (Lag szkriptek)
 • FPS manipuláló szkriptek
 • Anti flashbang szkriptek (snd_* bindek)
 • Bunnyhop szkriptek
 • Stopsound szkriptek

A szabály egyszeri megsértése esetén figyelmeztetés jár. Ha csapatmérkőzésen egy már korábban figyelmeztetett csapat több játékosánál is megállapítható a rossz beállítások használata, a meccs eredménye törlésre kerül.

7.1.2. Játékon belüli overlayek

Minden játékon belüli overlay használata tiltott kivéve az alábbiak:

 • cl_showpos 1
 • cl_showfps 1
 • net_graph 0/1 (mindazonáltal tiltott olyan beállításokkal használni, amely segíti a célzást)

7.1.3. Egyedi fájlok

A HUD megváltoztatható mindaddig, amíg nincs befolyással a játék menetére. Ha egyedi HUD-ot használsz jól olvashatónak kell lennie, nem hátráltathatja az adminokat a munkájukban.

Egyedi fájlok csak a HUD-dal és a GUI-val kapcsolatban engedélyezettek.

Minden egyéb egyedi fájl használata tiltott, beleértve az egyedi modelleket, megváltoztatott textúrákat vagy hangeffekteket.

7.1.4. Illegális szoftveres és hardveres eszközök

A játék grafikájának vagy textúráinak megváltoztatása a grafikus kártya drivere, vagy hasonló eszközök segítségével nem engedélyezett. Ezenkívül tiltott még mindenfajta overlay amely a rendszer teljesítményét mutatja/méri játék alatt (pl.: Nvidia SLI Display, Rivatuner Overlays). Eszközök, amelyek csak az FPS számot mutatják, engedélyezettek.

Büntetés szabható ki, tekintet nélkül a használt változtatások fajtájára (hardveres vagy szoftveres), és a használatra vonatkozóan (aktívan használták-e vagy sem).

7.1.5. Színmélység

16 bites színmélység használata nem engedélyezett. Színmélységgel kapcsolatban nem lehetséges az óvás, minden ezzel kapcsolatos intézkedés ESL Wire-n keresztül történik.

7.1.6. A config mappa tartalma

A config mappában csak és kizárólag a config fájlok lehetnek, minden más tiltott. Ha az adminok munkáját hátráltatják a felesleges fájlok, akkor a vétkes játékos 1-3 büntetőponttal sújtható. Óvás ezzel kapcsolatban nem nyújtható be.

7.1.7. Játékfiók

A CS:GO SteamID regisztrálása a játékos saját profiljában kötelező. Ha egy játékos hiányzó vagy rosszul megadott CS:GO játékfiókkal játszik, a szerver automatikusan kickeli illetve a játékos/csapat büntetést kaphat ebből kifolyólag. Ha a CS:GO fiók, amin a játék lezajlott hiányzik, de az azonos nevű fiók regisztrálva van a játékos profiljában és a VERSUS rendszerben, illetve ha egy hiba folytán nem pontos a megadott azonosító, a játékos figyelmeztetve lesz ha ez először fordult elő. Rosszul megadott játékfiók esetén (pl.: egy szám eltér) is figyelmeztetve lesz a vétkes játékos.

8. Mérkőzéssel kapcsolatos szabályok

8.1. Nicknév és klánjelzés

Minden játékos köteles az ESL oldalán megadott felhasználónevéhez hasonló nicknevet használni. A mérkőzések alatti névváltás tilos, az ezzel kapcsolatos ticketek azonnal elutasításra kerülnek.

Ha az admin munkáját hátráltatják a rossz, vagy nem beazonosítható nicknevek/klánjelzések, akkor a vétkes játékos/csapat büntetőpontban részesül.

8.2. Bemelegítés

A mérkőzés kezdete előtt, mindkét fél köteles bejelenteni, hogy készen áll a kezdésre. Ha bármelyik félnek problémája van, köteles jelenteni az ellenfélnek, és a kezdést meg kell ismételni. A meccs kezdéséhez minden játékosnak be kell írni a chatbe a“.ready” parancsot.

8.3. A játékosok száma

A mérkőzés csak akkor kezdődhet el, ha a játékosok száma megfelel az alább részletezett követelményeknek:

2v2: csak 2v2 engedélyezett. 3v3: csak 3v3 engedélyezett. 5v5: csak 5v5 engedélyezett.

Ez a szabály csak a mérkőzés kezdeténél jelenlévő játékosok számára vonatkozik. Arra az esetre, ha egy játékos mérkőzés közben esik ki, a 4.5.3. számú szabály az irányadó.

8.4. Edző mód

Az edző mód (coaching) használata engedélyezett a game integration szervereken. Csak a csapattagoknak engedélyezett az edző mód használata. ESL Wire Anti-Cheat használata az edzők számára is kötelező a meccs teljes hossza alatt. Ha az edző nem tudja az Anti-Cheatet használni, abban az esetben nem engedélyezett, hogy fellépjen a szerverre. Az edző nem avatkozhat a mérkőzésbe semmilyen formában sem. Az edző móddal való visszaélés sportszerűtlen viselkedésként lesz büntetve.

8.5. Mérkőzés alatt

8.5.1. Oldalválasztás

Késkör dönt a csapatok oldalválasztásáról, a kör nyertese választ oldalt a “.stay” vagy “.switch” parancssal. Késkör alatt csak kés és kevlár használható. Ha bármelyik játékosnál a késkör közben lőfegyver található az adott késkör elvesztését jelenti a csapat számára. Célszerű ezt a kör elején eldobni.

8.5.2. Szerver összeomlás

Ha a szerver összeomlik a 3. kör előtt (az adott félidőben), akkor a csapatok 0:0-ról folytatják a kötelező restart után.

Azonban, ha a szerver összeomlik és 3 körnél többet játszottak a csapatok (az adott félidőben), akkor újra kell indítani a szervert (mp_restartgame) $2000 kezdőpénzzel, és az eredmény az utolsó lejátszott körtől fog számolódni. A csapat, amely elvesztette az utolsó teljes kört, kap $2000 kezdőpénzt és a "kill" konzolparanccsal meg kell ölnie magát. Ez a kör nem számolódik bele az eredménybe. A félidő ezután folytatódik az előző állásról, a kezdőpénzt ismét $800-ra kell állítani.

8.5.3. Játékos kiesés

Ha egy játékos kiesik a szerverről mielőtt az első körben ölés történne, a mérkőzést újra kell kezdeni teljes létszámmal. Ha azután esik ki, hogy ölés történt, a mérkőzést szüneteltetni kell a kör vége után.

A maximális várakozási idő szakadás esetén, 15 perc. Ha az érintett játékos, vagy egy cserejátékos visszacsatlakozik a szerverre, a mérkőzést lehet folytatni. Ha az érintett játékos nem tud 15 percen belül visszacsatlakozni, akkor a csapatának emberhátrányban kell folytatni a mérkőzést.

8.5.4. Felállás változás

Bármikor lehet játékost cserélni, egyetlen feltétele az ellenfél előre informálása. Ha szükséges, a játék szüneteltethető legfeljebb 5 perces időtartamra (Lásd: 4.5.6). A megszakítás után a mérkőzés folytatható hiányos létszámmal is. A beálló játékosnak kötelezően regisztrálva kell lenni az adott csapatban, érvényes SteamID-vel. A megváltozott rcon státuszról screenshot készítése ajánlott, mikor az új játékos belép a szerverre.

8.5.5. Játékmegszakítások

Ha egy mérkőzés megszakad, az eredményt az utolsó teljes körig kell értékelni. Ezután a következőképpen folytatódik:

 • A fennmaradó játékidőre a kezdőpénz $2000-re lesz állítva.
 • A csapatnak amely elvesztette az utolsó teljes kört, a "kill" konzolparanccsal meg kell ölnie magát, és ez a kör nem számít bele az eredménybe.
 • Az ezt követő körrel folytatódik a játék
 • Ha további mapokat is kell játszani a mérkőzésen, a kezdőpénzt kötelezően vissza kell állítani $800-ra

(Ez nem vonatkozik a kézifegyver versenyekre, ott ugyanis mindig 1000 a max. pénz.)

A szabály célja, hogy útmutatást adjon a csapatoktól függetlenül előforduló játékmegszakadásokra. Ha egy mérkőzés megszakad és a körülmények nem teszik lehetővé a folytatást az adott napon, a hátralévő rész lejátszható 7 napon belül. Ha a csapatok/játékosok nem tudnak megegyezni az időpontban, akkor egy admin fogja kijelölni azt. Ha valamelyik csapat nem jelenik meg a kijelölt időpontban a mérkőzés értékeléséről az adminok döntenek: "nem jelent meg" vagy "mérkőzés megszakadt" besorolást kap.

Csak azon játékosok játszhatnak az új időpontra halasztott mérkőzésen, akik az eredeti időpontban is játszottak. Új játékos csak akkor játszhat, ha az ellenfél csapata engedélyezi azt.

8.5.6. A szünet funkció használata

Ha egy játékos bármilyen problémát tapasztal, akkor használhatja a szünet parancsot a játék megállítására. Szüneteltetni a játékot csak a körök elején, a freezetime alatt lehetséges. A szünet okát köteles megindokolni a szüneteltető játékos, előtte vagy miután megállította a játékot azonnal. Ha nincs megfelelő indok, az ellenfél jogosult továbbindítani a mérkőzést. A megfelelő ok nélküli szüneteltetés büntetőpontokat vonhat maga után (lásd 6.3. Sportemberhez nem méltó magatartás). Ha a fennálló probléma nem oldható meg maximum 10 perces szünet ideje alatt, akkor lásd: 4.5.5. Játékmegszakítások.

A szünet funkciót minden játékos igénybe veheti az ESL szervereken a “.pause” “.unpause” parancsokkal.

8.5.7. Hosszabbítás

Laddermérkőzéseken a döntetlenen felül a csapatok határozhatnak úgy, hogy hosszabbításban döntenek. Csak akkor játszható hosszabbítás ilyen esetben, ha mindkét csapat egyértelműen beleegyezik. Kupamérkőzéseken döntetlen állás után kötelező a hosszabbítás. A rájátszásban döntetlen esetén MR3 (maximum 6 játszott kör) hosszabbítás következik $10.000 kezdőpénzzel. A hosszabbítást mindkét fél azon az oldalon kezdi ahol befejezte a mérkőzés második felét. Ha a hosszabbítás során is döntetlen alakul ki, a továbbiak folyamán is MR3-as hosszabbítás következik $10.000 kezdőpénzzel és addig tart az adott mérkőzés, amíg az egyik fél el nem éri a hat darab nyert kört egy hosszabbításban. (Pl.: 15:15 > 20:20 > 26:24)

8.5.8. Bugok és tiltott cselekvések

8.5.8.1. Fegyverválasztás

8.5.8.1.1. AIM/AWP Ladder/Kupák

Minden fegyver engedélyezett, ami a mapokon található, beleértve a gránátokat is. Vásárolt fegyverek használata tiltott, a szabály megszegése 3 kör levonással jár.

8.5.8.2. A bomba

Olyan helyre tenni a bombát, amelyet az ellenfél nem érhet el valamilyen módon, tilos. Azon helyek, amelyek egy csapattárs segítségével elérhetőek, engedélyezve vannak. A szabály megszegése 3 kör levonással jár.

8.5.8.3. Mászás és egyéb map bugok

Az elérhetetlen helyekre való felmászáshoz, a csapattársak segítsége engedélyezett. Mindazonáltal tiltott bármiféle textúrabug kihasználása előnyszerzés céljából. Minden egyéb ismert bug ('sharking', 'pixelwalking', 'sky walking', 'map swimming') kihasználása előnyszerzés céljából szintén tiltott.

8.5.8.3.1. Boostolás, sky walking, sharking

Mindenfajta falon, plafonon, földön, láthatatlan felületeken keresztüli boostolás, valamint a 'sky walking', a 'map swimming', 'floating' és 'sharking' cselekvések tiltottak a versenyeken.

8.5.8.4. Gránátok

A gránátok falba való bugoltatása nem engedélyezett, a gránátok tetőkön keresztül való dobása viszont szabályos.

8.5.8.5. Öngyilkosságok

Az öngyilkosságok a 'kill' konzolparancs használatával, a kör idejének lerövidítésének céljából tiltottak.

8.5.8.6. Egyéb

Mindennemű ismert bug kihasználása tiltott, a nem ismert bugokkal kapcsolatban az adminok döntenek a büntetés jogosságáról.

8.6. Mérkőzés után

8.6.1. Support ticket írásához és protesthez való jog

Csak mérkőzésen részt vett játékosok/csapatok jogosultak azzal kapcsolatos support ticketek írására illetve protest benyújtására. Protest (óvás) nyitására csak a mérkőzés után 72 óráig van lehetőség.

8.6.2. Mérkőzés megszakítása

Ha egy csapat megszakítja az adott mérkőzést a vége előtt, a győzelem automatikusan az ellenfélé. Ha valamelyik csapat szándékosan lelép a szerverről, akkor kötelező óvást benyújtani a mérkőzéssel kapcsolatban. Semmilyen esetben sem lehet eredményt beírni ilyen esetben, ez hamis eredménynek számít és büntetőpontokkal sújtható.

9. Kupákra vonatkozó szabályok

Hacsak más döntés nem születik, minden kupán érvényesek a ladder szabályai. Mindazonáltal vannak csak a kupákra vonatkozó speciális szabályok:

9.1. Specifikus szabályok

9.1.1. Határidők

Óvás benyújtása: a mérkőzés vége után legfeljebb 10 perccel

The deadlines are determined by Anti-Cheat logout time.

9.1.2. Meg nem jelenés

Ha az ellenfél nem jelenik meg 10 perccel azután, hogy ki lett hirdetve a szerver IP és a jelszó, valamint már 10 percnél régebben befejezte az előző mérkőzését, óvás nyújtható be alapértelmezett győzelemre. Ez a leggyorsabb módja a mérkőzések lezárásának, az adminok ugyanis nem tudnak egy kupán minden mérkőzés állapotára egyedileg figyelni.

9.1.3. Szerverek

Az ESL néhány kupa számára biztosít 128 tick-es minőségi szervereket. Saját szerveren történő játék engedélyezett ha az egyik fél így akarja (pl.: ping gondok). Ha nem akarsz ESL szerveren játszani, akkor saját szerverrel rendelkezned kell.

Ha mindegyik fél rendelkezik 128 tick-es szerverrel, a meccs két szerveren lesz lejátszva. A meccs oldal szerint baloldalon lévő fél szerverén a játék első fele, a jobboldalon lévő fél szerverén a játék másik fele lesz lejátszva.

Továbbá azokon a kupákon/laddereken ahol nincs külön jelezve az Automatikus Szerverosztás illetve Játék Integráció ott az ESL nem biztosít szervert, így a játékosoknak kell azzal rendelkezni. Ha egyik csapatnak sincs szervere, akkor alapesetben mindkettő diszkvalifikálva lesz.

9.1.4. Hosszabbítás

Döntetlen esetén hosszabbítás dönt a mérkőzés kimeneteléről. A rájátszásban döntetlen esetén MR3 (max. 6 játszott kör) hosszabbítás következik $10.000 kezdőpénzzel. A hosszabbítást mindkét fél azon az oldalon kezdi ahol befejezte a mérkőzés második felét. Ha a hosszabbítás során is döntetlen alakul ki, a továbbiak folyamán is MR3-as hosszabbítás következik $10.000 kezdőpénzzel és addig tart az adott mérkőzés, amíg az egyik fél el nem éri a négy darab nyert kört egy hosszabbításban. (Pl.: 15:15 > 18:18 > 22:20)

9.1.5. ESL Wire Anti-Cheat / Linesman / hibás kliensbeállítások

Hiányzó Wire logout: figyelmeztetés

Hiányzó Linesman: figyelmeztetés

Hiányzó Wire Anti-Cheat fájl: alapértelmezett győzelem az ellenfélnek

Hibás kliensbeállítások: figyelmeztetés

Ha egy csapat figyelmeztetései különböző mérkőzéseken meghaladják a kettőt, akkor a csapat automatikusan kizárásra kerül.

9.1.6. Diszkvalifikáció

Hogy a mérkőzések közötti csúszások időtartamát a minimálisra csökkenthessük, a csapatok kizárására vonatkozó jogot az adminok fenntartják. Mindazonáltal csak súlyos eseteknél fog ilyen döntés előfordulni (pl.: ha egy csapat szándékosan akadályozza egy mérkőzés befejezését/lezárását). Kirívó esetekben az adott mérkőzésen részt vevő mindkét csapatot érintheti a kizárás. Ha egy csapat nem tud csatlakozni a szerverhez játékfiók problémák miatt akkor az diszkvalifikálva lesz.

10. Büntetőpontok

Általánosságban egy játékos maximum 6, egy csapat maximum 4 büntetőpontot kaphat meccsenként, kivéve ha az adott vétség nagyobb büntetéssel jár. A csapat csak egyszer kap büntetőpontot szabályszegésenként, függetlenül attól, hogy hány játékos követte el. Ha egy csapatot, vagy egy játékost több szabályszegésért is megbüntetik, akkor a büntetőpontok összeadódnak.

Rule violation Number of penalty points
General
No show Team: 3; Player: 2
Reject compulsory challenge Normal: 1
Intense (top 10): 2
Abort match Player / Team: 2
Use of ineligible player
Inactive barrage Player / Team: 3 and match deletion
Barraged Player / Team: 6 and match deletion
Unregistered player Player / Team: 3 and match deletion
Missing Premium (where required) Player / Team: 3
Missing Trusted (where required) Player / Team: 3
Ringer/Faker Player / Team: 6 and match deletion
Playing with wrong gameaccount Player / Team: warning / 3 and match deletion
Playing without a registered gameaccount Player / Team: warning /3 and match deletion
Unsportsmanlike behaviour
Multiple/Fake accounts Warning / 1-3 penalty points
Faking country/nationality Warning / 1-3 penalty points
Deception Player / Team: 1 - 4
Fake result Player / Team: 4 and result correction
Fake match media Player / Team: 6 and match deletion
Fake match Player / Team: 6 and match deletion
Cheating Player: 12 / Team: 6 and match deletion

Mérkőzés csak akkor lesz törölve, ha a csapat/játékos a szabályok megsértésével nyerte meg a meccset. Kupákon és liga meccseken alapértelmezett győzelem kerül kiosztásra a meccs törlése és a büntetőpontok helyett.

10.1. Szabálytalan grafikai beállítások

Bármilyen tiltott hardveres vagy szoftveres eszköz használata, amely bármely módon befolyásolja a játék grafikáját vagy textúráit 6 büntetőponttal sújtható.

10.2. Szabálytalan szkriptek

Szabálytalan szkriptek használata 2, 4, 6 vagy 12 büntetőponttal sújtható. A kiosztott büntetőpontok mennyisége a használt szkript típusától függ, és az adminok feladata dönteni erről. Nem számít, hogy az adott szkriptet valóban használták-e, a büntetés minden esetben kiosztásra kerül. Játékosok akiknek az ugrásdobás ("jumpthrow") szkript megtalálható a konfig fájljukban első alkalommal figyelmeztetést kapnak büntetésként.

No recoil és no flash szkriptek birtoklása és használata passzív formátumban első alkalommal 6, megismételt szabályszegéskor vagy aktív használatkor 12 büntetőponttal sújtható.

10.3. Fegyverválasztás különböző ligákban

Nem engedélyezett fegyverek használata 3 kör levonással büntethető minden alkalommal.

10.4. Inaktivitás a ligákban

Ha egy játékos / csapat inaktívvá válik egy ligában, büntetést vonhat maga után.

10.5. Csapatok újrakreálása

A csapatok újrakreálása tilos, ha ezzel az adott csapat kikerülné a meglévő büntetéseit és eltiltásait, vagy bármilyen előnyre tenne szert a többi csapattal szemben. Szükség esetén a büntetőpontok az új csapat lapjára is átkerülnek a meglévő eltiltásokkal egyetemben. A szabálytalanul újrakreált csapatok törlésre kerülnek, és az érintett játékosok büntetve lesznek.

 • Ha eredmények és statisztikák megmásítása miatt keletkezett az új csapat, akkor az adminok döntésétől függően törlésre kerülhet, valamint az érintett játékosok is büntetésre számíthatnak. A lejátszott mérkőzések eredményei megmaradnak.
 • Ha büntetőpontok elkerülése miatt keletkezett az új csapat, akkor törölve lesz és további büntetéseket kap a régi csapat. A lejátszott mérkőzések eredményei megmaradnak.
 • Ha eltiltás elkerülése miatt keletkezett az új csapat, akkor törölve lesz és az eltiltás időtartama a törlés napjától kezdve újraindul a régi csapatnál. A lejátszott mérkőzések eredményei törlésre kerülnek.

Ezen szabály áthágásával kapcsolatban nem lehetséges az óvás. Minden ezzel kapcsolatos információt support ticketen keresztül kell benyújtani, mely után megkezdődhet az eljárás az adott csapat ügyében.

10.6. Játékspecifikus büntetések

Settings
Illegal config setting Player / Team: warning / 2 per setting and match deletion
Illegal script Player / Team: 2, 4 or 6 and match deletion
Custom files Player / Team: 2 and match deletion
Wrong models Player: 3 - 6 and match deletion  / Team: 3
Wrong server settings Team: 2 - 4
Match media
Missing/incomplete demos Player / Team: 3 and match deletion
Missing status screenshot Player / Team: 1
Missing/incomplete Wire Anti-Cheat Player / Team: 3 and match deletion
Missing/incomplete Linesman Logfile Player / Team: warning / 2
Missing, incomplete screenshots Player / Team: 1
Missing matchmedia with cheat suspicion Player / Team: 6 and match deletion
Unsportsmanlike behaviour
Bug use Player / Team: 2 per use
Self-Kills Player / Team: 2 per match
Player / Team: 2
Other Player / Team: Up to 4

Mérkőzés csak akkor lesz törölve, ha a csapat/játékos a szabályok megsértésével nyerte meg a meccset. Kupákon és liga meccseken alapértelmezett győzelem kerül kiosztásra a meccs törlése és a büntetőpontok helyett.