ESL FIFA13 Szabályzat (HU)

A következő szabályok vonatkoznak a FIFA13 versenyekre. Mindent megteszünk, hogy a szabályzat teljes legyen illetve naprakész, de ennek ellenére is előfordulhatnak hiányosságok. Továbbá érdemes a Ligainfót és a Híreket is böngészni a lehetséges kiegészítések, kivételek és módosítások végett. A mérkőzések tervezett időpontjára a Ligainfó oldalán található követelményeknek minden játékosnak meg kell felelnie. A szabályzat egy útmutató, melytől a körülményektől függően az adminok által hozott döntések eltérhetnek. A szabályzat ismeretének hiánya senkit nem mentesít annak hatálya alól. A részvétellel mindenki automatikusan elfogadja a szabályzat minden pontját, valamint köteles tiszteletben tartani az adminok döntését. Ha bármilyen kérdésed van a szabályzattal kapcsolatban, írj egy support jegyet a HU FIFA13 szekciónak.

További hasznosságok, infók és segítség

- ESL Globális szabályzat
- ESL Wire
- ESL Wire fórum

1. Ladder szabályok

1.1. Kihívás

Egy ladder-en belül bármelyik csapat kihívhatja bármelyik másik csapatot. Természetesen a kihívás visszautasítható, ha a kihívott úgy dönt. A 20 csapatnál többel rendelkező ladder-eken kötelező kihívás van. Ha egy csapat 20 helyen belül van a kihívó csapatok felett, az elutasításért 2 büntetőpont jár. Ha mindkét csapat a legjobb 10 között van rangsorolva, a visszautasításért 3 büntetőpont jár.

Az újonnan érkező kihívók a ladder legalján szerepelnek, ezért az utolsó 20 helyen rangsorolt csapat nem utasíthatja el ezen csapatok kihívását, ellenkező esetben büntetést kapnak.

Az 5-nél több nyitott meccsel rendelkező csapatok nem fogadhatnak el/indíthatnak több kihívást függetlenül attól, hogy a mérkőzéseket megerősítették-e. Ez az ESL rendszer parancsállományának része, nem módosítható.

1.2. Nem megjelenés

Ha az ellenfeled nem jelenik meg 20 percen belül (A-Seriesnél a várakozási idő 15 perc), akkor az eredmények leadása menüpont alatt, az "Ellenfelem nem jelent meg időben" menüpontot kell választanod. Soha ne jelents be ilyen esetben győzelmet saját magad részére!

Amennyiben a határidő után elkezdődik a játék, mindkét fél beleegyezett a késésbe és ezért utólag nem lehet óvni. Ha valamelyik fél nem tud tovább várni, a határidő lejárta után jelezze ezt az ellenfélnek, csináljon screenshotokat, majd lépjen le a szerverről és adja le, hogy az ellenfele nem jelent meg időben.

Instant challenger által kreált meccsek esetén 10 perc a várakozási idő.

1.3. Megállapodások

A résztvevők között egyes megállapodások kis mértékben eltérhetnek az ESL szabályoktól. A sokban különböző megállapodások viszont nem engedélyezettek. Ne feledjétek, hogy az ESL szabályok azért vannak, hogy biztosítsák a tisztességes mérkőzést minden résztvevő számára. A meccs után már nem lehet óvást indítani abban az esetben, ha a mérkőzés előtti megegyezés esetleges hátrányt eredményez rád vagy a csapatodra nézve.

A megegyezésekkel megváltoztatható szabályok világosan le vannak írva. Azonban vannak olyan szabályok, amiket közös megegyezéssel sem lehet megváltoztatni.

Minden résztvevő közti megegyezést le kell írni a mérkőzés hozzászólásaiban. A másik résztvevőnek szintén meg kell erősíteni a megegyezést egy komment formájában. A szerkesztés funkció visszaéléseit elkerülvén írni kell egy harmadik hozzászólást is.

Továbbá erősen ajánlott screenshot és log készítése az adott megegyezésekről. Ha ezek nincsenek meg, minden, az adott megegyezéssel kapcsolatos óvás vagy szupport automatikusan el lesz utasítva.

A következő szabályokat soha nem lehet megállapodás útján módosítani:
- Eredmény megadása nem lejátszott meccsen
- Kilenc, vagy annál több büntetőponttal rendelkező zárolt játékos játéka a meccsen
- Premium kritériummal rendelkező ligán prémium hiánya miatt zárolt játékos játéka a meccsen

2. Screenshot-ok és demók

Minden, a mérkőzés alatt rögzített adatot (screenshotok, demók stb.) legalább 14 napig meg kell őrizni. A rögzített adatokat minél hamarabb töltsd fel az aktuális meccs oldalára. A rögzített adatok meghamisítása vagy manipulálása természetesen tilos és komoly büntetést von maga után. A feltöltendő adatokat az alapján kell elnevezni, hogy mit tartalmaz (pl. linesman: lm; demó: dem). Rossz elnevezés esetén nem óvhatsz, vagy írhatsz a support-nak. Ugyanakkor, ha egy admint hátráltat a munkájában a rossz elnevezés, büntetést vonhat maga után.

Az esetleges hibák és viták elkerülése érdekében, minden játékosnak erősen ajánljuk, hogy ESL Wire segítségével töltsenek föl match media fájlt (demó, screenshot stb.), mert könnyebben nyomon követhető, mint az ESL oldalára történő közvetlen feltöltés, amely ráadásul egyes felhasználóknál hibásan működik. Külső oldalra csak abban az esetben lehet feltölteni fájlt és belinkelni a mérkőzés kommentjébe, ha az ESL oldala időközben nem elérhető és emiatt az ESL Wire sem működik.

A Matchmedia feltöltőről további infókat a magyar ESL Wire portálon olvashattok.

2.1. Screenshot-ok

Mindkét oldal felelőssége gondoskodni arról, hogy minden screenshot fel legyen töltve a mérkőzés oldalára a mérkőzést követő 24 órában.

Nincs lehetőség a játékon belül kép készítésére a "Print Screen" gomb segítségével, ezért valamilyen képlopó programot kell használnotok (ESL Wire, Fraps). A képlopó program előnye, hogy a mérkőzésen belül is több screent készíthetünk, pl. gólok után, így egy esetleges szakadás esetén is bizonyítható az aktuális játékállás.

 1. A meccs időpontja után 24 órád van a screen feltöltésére.
 2. Ha nincs feltöltve legalább egy megfelelő screen akkor mindkét játékos egy (1) büntetőpontban részesül.
 3. Nincs lehetőség a screenshot későbbi feltöltésére.

Példák helyes screenekre:

Fontos: Javasoljuk, hogy minden gól után készítsetek screent, hogy megállítsük a 
csalókat.
 
Gól utáni screen

3. Beállítások

3.1 A játékosok beállításai

Minden játékosnak ezeket a beállításokat kell használnia. Különböző megegyezések nem megengedettek.

3.1.1. Meccs létrehozása:

 • Csapat szintje: Bármely
 • Félidő hossza: 6 perc
 • Irányítás: Bármelyik
 • Játéksebesség: Normális
 • Csapat típusa: Online

3.1.2. Csapatválasztás:

Szabad csapatválasztás. Minden csapat megengedett.

3.1.3. Programok:

A játék grafikáján, játékmenetén külső programokkal, patchekkel módosítani szigorúan TILOS! Az olyan programok melyek nem módosítják a játék menetét megengedettek pl.: skype, teamspeak stb. Minden más tilos (cheatek is)

3.1.4. Egyedi formáció:

 1. Minden játékos kötelezve van arra, hogy az EA által biztosított csapat felállásokat használja
 2. A szabály megszegése egy (1) büntetőpontot von maga után és ha a nyertes alkalmazta akkor a meccs törlésre kerül.
 3. 3.1.5. Egyedi Szöglet:

  1. Minden játékos kötelezve van arra, hogy az EA által biztosított szöglet kombinációkat használja
  2. A szabály megszegése egy (1) büntetőpontot von maga után és ha a nyertes alkalmazta akkor a meccs törlésre kerül.

  4. Meccs közbeni szabáyok

  4.1 Előkészületek

  Lehetőleg minden problémát oldjatok meg a meccs elkezdése előtt.

  4.1.1. Nick választás

  IRC-en lehetőleg olyan nicket válassz mint ami az ESL-es nicked, így könnyebben megtalálnak. Csapatmérkőzéseken célszerű klán prefixet is használni.

  4.2. Végső eredmény

  Csak a rendes játékidő (90 perc + néhány perc hosszabbítás) végi eredmény számít. A döntetlen az döntetlen, a hosszabbítás és a 11-esek nem részei az ESL játéknak. Azok a gólok számítanak gólnak melyet a FIFA megad. Ha mellé lőtted, de a FIFA gólt adott akkor az érvényes és fordítva is igaz.

  4.2.1. Döntő mérkőzés

  Döntő mérkőzések játszása tilos.

  Ha egy meccs döntetlenre végződött akkor nincs lehetőség 2. meccs lejátszására. A szabály megszegése első alkalommal egy (1) büntetőpontot vont maga után másodiknál kettő (2) stb.

  4.3. Meccs kezdése

  A meccs elkezdéséhez elengedhetetlen, hogy bejelentkezzünk az Origin programba. Ezek után felveszitek az ellenfeleteket a barátok listájára. Ezek után a FIFA13-ban az ONLINE menüpontban az Online barátságos meccset kiválasztva kihívjátok az ellenfelet, majd ő csatlakozik.

  4.4. Mérkőzés megszakadása

  Mérkőzés megszakadása esetén új játékot kell kezdeni és lejátszani a fennmaradó időt a következő szabályok szerint:

  Lejátszott percek ----> Szakadás után játszandó percek

  0 - 5 perc ----> teljes meccs
  6 -10 perc ----> 85 perc
  11-15 perc ----> 80 perc
  16-20 perc ----> 75 perc
  21-25 perc ----> 70 perc
  26-30 perc ----> 65 perc
  31-35 perc ----> 60 perc
  36-40 perc ----> 55 perc
  41-45 perc ----> 50 perc
  46-50 perc ----> 1 felidő
  51-55 perc ----> 40 perc
  56-60 perc ----> 35 perc
  61-65 perc ----> 30 perc
  66-70 perc ----> 25 perc
  71-75 perc ----> 20 perc
  76-80 perc ----> 15 perc
  81-85 perc ----> 10 perc
  86-90 perc ----> 7perc

  4.4.1. Piros lapok

  Ha egy játékost kiállítottak és a mérkőzés megszakadt akkol elő kell idézni ugyanezt a helyzetet és innen kell folytatni a játékot.

  4.5. Játékoshozzáférések

  Az ESL FIFA13 játékokban való részvételhez szükséges a FIFA13 online account megléte. Ezt az accountot beállításaidnál meg kell adni és nem lehet változtatni. (Beállítások >> Játékhozzáférések; Típus: FIFA13 EA-id; Érték: a FIFA 13 online profilod neve(Origin azonosító)). [LINK]

  4.5.1 Játékoshozzáférés megváltoztatása

  Ha szükséges lehetőség van a változtatásra. A játékoshozzáférések oldalon a játék kiválasztása után megadhatod az új értéket, de ekkor már indoklást is kell írnod(angolul) valamint egy screent(pl. arról hogy be vagy jelentkezve a FIFA online felületére) is fel kell töltened, hogy hitelesítsd a cserét.

  5. Teamplay szabályok

  5.1. Játék létrehozása

  A fifa13-ban lehetőség van arra, hogy egy csapatot ketten irányítsatok egyszerre, ez a csapatjáték(teamplay).

  Csapatjáték létrehozása a következőképpen működik a fifában:
  Online menüpont -> Egyedi játékok -> Meccs előszobák

  Itt a szoba létrehozására kell menni.
  - A szoba neve: ezt adjátok meg az ellenfélnek, hogy ide csatlakozzanak.
  - Szoba embléma: tetszőleges
  - Jelszó: ezt is megadjátok az ellenfélnek. Azért kell, hogy ne tudjon bárki belépni.
  - Csak barátok: nem
  - Max BNF%: bármelyik

  A legfontosabb, hogy játékmódnál az Online Csapatjáték legyen kiválasztva!!!

  Amikor létrehoztátok a szobát és mindenki bent van (4 ember), akkor lehet csinálni a meccset. Ezt 1 játékosnak kell, a többi pedig csatlakozik hozzá mikor látja, hogy kész.

  A létrehozásnál a 3 lényeges beállítás:
  - Félidő hossza: 6 perc
  - Irányítás: bármelyik
  - Játéksebesség: normális

  Amikor ki kell választani, hogy melyik játékost irányítjátok, akkor a MIND-re kell menni!!! Tehát olyan nem lehet, hogy 1 játékos mondjuk az egyik védőt irányítja az összes többit pedig a másik.

  Amennyiben meccs közben valaki valamilyen indokból leszakad, akkor a játékot meg kell szakítani, és onnan folytatni ahol tartott. (A maradék időt kell lejátszani a 4.4-es pont szerint). Kilépés előtt célszerű egy Screent készíteni az állásról!

  6. Büntetőpontok

  Általában egy játékos maximum 6 büntetőpontot, egy csapat maximum 4 büntetőpontot kaphat meccsenként, kivéve ha az adott büntetés pontszáma magasabb. A csapat csak egyszer kap büntetőpontot szabályszegésenként, függetlenül attól, hogy hány játékos követte el. Ha egy csapatot, vagy egy játékost több szabályszegésért is megbüntetik, akkor a büntetőpontok összeadódnak.

  SZABÁLYCSAPAT
  és/vagy
  JÁTÉKOS
  ÁLTALÁNOS
  Nem jelent meg3 PP2 PP
  Visszautasít egy kötelező kihívást2 PP (Top 10: 3 PP) 
  Mérkőzés megszakítása4 PP 
  Döntő mérkőzés   1PP
  NEM MEGFELELŐ JÁTÉKOS
  Inaktív-szabály megsértése3 PP 
  Zárolt játékos6 PP 
  Nem regisztrált játékos3 PP 
  Nincs Premium (ahol szükséges)3 PP 
  Nincs Trusted (ahol szükséges)3 PP 
  Beugró / Nem valós játékos6 PP 
  Nem a beregisztrált accountal játszik3 PP 
  Nem regisztrált accountal játszik3 PP 
  SPORTSZERŰTLEN VISELKEDÉS
  Több/Hamis felhasználói fiók   Figyelmeztetés / 1-3 PP
  Új csapatok létrehozása- Figyelmeztetés / 4 PP / Kitiltás
  Ország/Nemzetiség meghamisítása - Figyelmeztetés / 1-3 PP
  Játékosok kirúgása a szerverről 4 PP 
  Megtévesztés 1-4 PP  
  Hamis eredmény4 PP4 PP (1on1)
  Hamis match media6 PP6 PP (1on1)
  Hamis meccs6 PP6 PP (1on1)
  Csalás6 PP12 PP
  Bug kihasználása-2-4 PP / alkalom
  BEÁLLÍTÁSOK
  Egyedi formáció  1PP
  SCREENSHOTOK ÉS DEMÓK
  Hiányzó, vagy nem teljes screenshotok1 PP 
  PP = Penalty Point (Büntetőpont)

  Copyright

  All content appearing in this document is the property of Turtle Entertainment GmbH or is being used with the owner's permission. Unauthorized distribution, duplication, alteration or other use of the material contained in this document, including without limitation any trademark image, drawing, text, likeness or photograph, may constitute a violation of the laws of copyright and trademark and may be prosecuted under criminal and/or civil law.
  No part of the content of this document may be reproduced in any form or by any means or stored in a database or retrieval system, except for personal use, without the written permissions of Turtle Entertainment GmbH.
  All content in this document is accurate to the best of our knowledge. Turtle Entertainment GmbH assumes no liability for any error or omission. We reserve the right to change content and files on our website at any time without prior notice or notification.

  Last update: 02/01/13