ESL Counter-Strike 1.6 Szabályzat (HU)

A következő szabályok vonatkoznak a Counter-Strike 1.6 versenyekre. Mindent megteszünk, hogy a szabályzat teljes legyen illetve naprakész, de ennek ellenére is előfordulhatnak hiányosságok. Továbbá érdemes a Ligainfót és a Híreket is böngészni a lehetséges kiegészítések, kivételek és módosítások végett. A mérkőzések tervezett időpontjára a Ligainfó oldalán található követelményeknek minden játékosnak meg kell felelnie. A szabályzat egy útmutató, melytől a körülményektől függően az adminok által hozott döntések eltérhetnek. A szabályzat ismeretének hiánya senkit nem mentesít annak hatálya alól. A részvétellel mindenki automatikusan elfogadja a szabályzat minden pontját, valamint köteles tiszteletben tartani az adminok döntését. Ha bármilyen kérdésed van a szabályzattal kapcsolatban, írj egy support jegyet az 5on5 ladder szekciónak.

További hasznosságok, infók és segítség

- ESL Globális szabályzat
- ESL Gyakran Ismételt Kérdések (FAQ)
- ESL Wire portál (letöltés, leírás, GYIK, fórum stb.)
- ESL CS GUI

1. Ladder szabályok

1.1. Kihívás

Egy ladder-en belül bármelyik csapat kihívhatja bármelyik másik csapatot. Természetesen a kihívás visszautasítható, ha a kihívott úgy dönt. A 20 csapatnál többel rendelkező ladder-eken kötelező kihívás van. Ha egy csapat 20 helyen belül van a kihívó csapatok felett, az elutasításért 2 büntetőpont jár. Ha mindkét csapat a legjobb 10 között van rangsorolva, a visszautasításért 3 büntetőpont jár.

Az újonnan érkező kihívók a ladder legalján szerepelnek, ezért az utolsó 20 helyen rangsorolt csapat nem utasíthatja el ezen csapatok kihívását, ellenkező esetben büntetést kapnak.

Az 5-nél több nyitott meccsel rendelkező csapatok nem fogadhatnak el/indíthatnak több kihívást függetlenül attól, hogy a mérkőzéseket megerősítették-e. Ez az ESL rendszer parancsállományának része, nem módosítható.

1.2. Meg nem jelenés

Ha az ellenfeled nem jelenik meg 20 percen belül, akkor az eredmények leadása menüpont alatt, az "Ellenfelem nem jelent meg időben" menüpontot kell választanod. Soha ne jelents be ilyen esetben győzelmet saját magad részére!

Indítsátok el a WAC-ot, menjetek fel a szerverre és ha az ellenfél nem jelenik meg, a határidő lejárta után készítsetek status screent (órával) és lépjetek ki. Utána a meccs oldalán az "Eredmény leadása" linkre kattintva válasszátok ki, hogy az ellenfél nem jelent meg.

Amennyiben a határidő után elkezdődik a játék, mindkét fél beleegyezett a késésbe és ezért utólag nem lehet óvni. Ha valamelyik fél nem tud tovább várni, a határidő lejárta után jelezze ezt az ellenfélnek, csináljon screenshotokat, majd lépjen le a szerverről és adja le, hogy az ellenfele nem jelent meg időben.

Instant challenger által kreált meccsek esetén 10 perc a várakozási idő.

1.3. Egy csapat több squad-ja egy ladderen

Bármelyik csapat bármennyi squad-dal képviseltetheti magát egy ladderen. Ugyanakkor csak egyetlen squad nevezhet egy premiership-re. Egy csapat nem vehet részt a bajnokságon (premiership) egynél több squad-dal.

A ladder folyamán nem játszhat egymás ellen egy csapat 2 alakulata.

1.4. Megállapodások

A résztvevők között egyes megállapodások kis mértékben eltérhetnek az ESL szabályoktól. A sokban különböző megállapodások viszont nem engedélyezettek. Ne feledjétek, hogy az ESL szabályok azért vannak, hogy biztosítsák a tisztességes mérkőzést minden résztvevő számára. A meccs után már nem lehet óvást indítani abban az esetben, ha a mérkőzés előtti megegyezés esetleges hátrányt eredményez rád vagy a csapatodra nézve.

A megegyezésekkel megváltoztatható szabályok világosan le vannak írva. Azonban vannak olyan szabályok, amiket közös megegyezéssel sem lehet megváltoztatni.

Továbbá erősen ajánlott screenshot és log készítése az adott megegyezésekről. Ha ezek nincsenek meg, minden, az adott megegyezéssel kapcsolatos óvás vagy szupport automatikusan el lesz utasítva.

A következő szabályokat soha nem lehet megállapodás útján módosítani:
- Eredmény megadása nem lejátszott meccsen
- Csalás vagy multiaccount vagy sértegetés miatt zárolt játékos játéka a meccsen
- 12 vagy annál több büntetőponttal rendelkező játékos játéka a meccsen
- Premium kritériummal rendelkező ligán prémium hiánya miatt zárolt játékos játéka a meccsen
- Wire Anti-Cheat kötelező használata

2. Screenshot-ok és demók

Minden, a mérkőzés alatt rögzített adatot (screenshotok, demók stb.) legalább 14 napig meg kell őrizni. A rögzített adatokat minél hamarabb töltsd fel az aktuális meccs oldalára. A rögzített adatok meghamisítása vagy manipulálása természetesen tilos és komoly büntetést von maga után. A feltöltendő adatokat az alapján kell elnevezni, hogy mit tartalmaz (pl. linesman: lm; demó: dem). Rossz elnevezés esetén nem óvhatsz, vagy írhatsz a support-nak. Ugyanakkor, ha egy admint hátráltat a munkájában a rossz elnevezés, büntetést vonhat maga után.

Az esetleges hibák és viták elkerülése érdekében, minden játékosnak erősen ajánljuk, hogy ESL Wire segítségével töltsenek fel match media fájlt (demó, screenshot stb.), mert könnyebben nyomon követhető, mint az ESL oldalára történő közvetlen feltöltés, amely ráadásul egyes felhasználóknál hibásan működik. Külső oldalra csak abban az esetben lehet feltölteni fájlt és belinkelni a mérkőzés kommentjébe, ha az ESL oldala időközben nem elérhető és emiatt az ESL Wire sem működik.

A Matchmedia feltöltőről további infókat a magyar ESL Wire portálon olvashattok.

2.1. Screenshot-ok

2.1.1. Oldal végi screenshot

Egy screenshot a scoreboard-ról, amit mindkét félnek el kell készíteni és fel kell töltenie a mérkőzés oldalára 24 órán belül.

2.1.2. Status screenshot

Status screenshot-ot a következő esetekben kell készíteni:

 • A mérkőzés megkezdése előtt
 • Szerverváltás vagy játékoscsere esetén
 • Ha egy játékos újracsatlakozik

Az rcon hozzáféréssel rendelkező oldalnak, rcon status screenshot-ot kell készítenie.

Rcon status screenshot készítése az olyan programok segítségével, mint a HLSW stb., nem elfogadható.

Ahhoz, hogy elkészíts egy normál/rcon status screenshot-ot a "status"/"rcon status" konzolparancsot kell használnod, (ne felejtsd el megadni az rcon_password parancsot) amit a "snapshot" parancs követ.

Mindkét oldal felelőssége gondoskodni arról, hogy minden screenshot fel legyen töltve a mérkőzés oldalára a mérkőzést követő 24 órában.

2.2. Demó

Minden játékos számára kötelező point of view (POV) demó készítése a mérkőzések teljes hossza alatt (kivétel: késkör), megszakítás nélkül. Amennyiben az oldalváltásnál szerverváltás is történik, a játékosoknak oldalanként egy demót kell készíteniük, így tehát összesen kettőt. Ha egy szerveren lesz a meccs, értelemszerűen a két oldal együtt felvehető. HLTV demók nem érvényesek. Befejezetlen, hiányos, vagy manipulált demó hiányzó demóként lesz kezelve.

2.2.1. Demó igénylés

Demót csak a mérkőzést követő 30 percen belül lehet igényelni a 'Request match media (demos/replays)' funkció segítségével, az aktuális mérkőzés oldalának alján.

A demó igénylés a következő formátum szerint kell elkészíteni: Nick - Oldal. (Példa megtekintése)

Ha a demó igénylése nem felel meg a szabályzatnak, akkor javíthatod azt a mérkőzést követő 30 percen belül komment, vagy report formájában.

Igényelhető demók maximális száma: (1 oldal = 1 demó)

- 5on5 (BO1): 4 demó mérkőzésekként, maximum 2 demó/játékos
- 5on5 (BO3): 4 demó pályánként, maximum 2 demó/játékos/pálya
- 1on1: maximum 2 demó/játékos

Mindkét csapatnak ellenőriznie kell a demó igényléseket a mérkőzést követő 30 percben. Az igényelt demókat az ESL oldalára az igénylést követő 48 órában kell feltölteni, minden demót külön *.zip fájlba csomagolva. (Az esetleges hibák elkerülése végett ajánljuk az ESL Wire-n keresztüli feltöltést, bármilyen fájl esetében - "Upload match media...") Ha winziptől eltérő tömörítőt használsz a fájlok csomagolására, győződj meg róla, hogy a következő beállítás legyen érvényes: "Compression method – normal". Ettől eltérő csomagolás esetén egy hibaüzenetet kapsz ("file corrupted") és a feltöltés megszakad.

Ha bármelyik demó hiányzik 48 óra után, akkor óvást kell indítani, ügyelve arra, hogy a mérkőzést követő 72 órán belül van lehetőség óvni. A játékos(ok) az óvást követően 24 órás ultimátumot kap(nak) a demók feltöltésére.

Ha a játékos(ok) a határidő lejárta után sem rendelkezik/rendelkeznek feltöltött demókkal (és a hiány mennyisége meghaladja a 2 darabot), akkor a mérkőzés törlésre kerül és a csapat 2 büntetőpontot, a játékosok pedig egyenként 3 büntetőpontot kapnak. Ha a játékosok ezen a határidőn belül töltik fel a demókat, akkor a csapat és a játékosok is 1-1 büntetőponttal lesznek büntetve.

2.3. Linesman fájlok

Minden játékosnak rendelkeznie kell egy megfelelő, feltöltött Linesman archívummal, ami a meccs oldalán az ESL Wire Linesman Logentries-be kerül automatikusan feltöltésre.

Ha valamely játékos nem rendelkezik feltöltött Linesman archívummal és ez már zsinórban a 2. eset nála, akkor óvást kell indítani ügyelve arra, hogy a mérkőzést követő 72 órán belül van lehetőség óvni. Ha bebizonyosodik, hogy az adott játékos valóban nem rendelkezik a szükséges fájlokkal már a 2. alkalommal egymás után, akkor a mérkőzés törlésre kerül.

FIGYELEM! Ha bármilyen hibát tapasztaltok az automatikus feltöltés során (pl. "Upload of Linesman archive failed, because the server request takes too long"), próbálkozzatok az újra feltöltéssel (Retry) és készítsetek képet róla, amit minél előbb töltsetek fel a mérkőzés oldalára.

Továbbá ha egy játékos több cstrike mappával rendelkezik (pl.: csrike; cstrike_hungarian; cstrike_german stb.), a Linesman nem tudja megállapítani, hogy melyik az aktív, melyik az, amelyik mappában lévő config fájlokat a játékos valóban használta a mérkőzés folyamán. Ezért erősen ajánlott a nem használt cstrike mappák mielőbbi törlése. Ugyanakkor ha valaki olyan játékos ellen nyújt be óvást, akinek több cstrike mappája van a Linesman archívumában, annak egy teljes in-eye demót is fel kell töltenie a mérkőzés oldalára, ha még nincs fent egy teljes in-eye demó sem. (Az in-eye demóból ellenőrizni lehet compLexity Demo Player programmal minden játékos játékának a beállított nyelvét és ezzel bizonyítható, hogy a játékos mely mappát használta a mérkőzés folyamán. Például ha az illetőnél a "language hu" érték szerepel és több cstrike mappája van, akkor a cstrike_hungarian mappájának tartalmát kell csak figyelembe venni. Ha nincs ilyen érték, nincs language sor a játékos adatainál, akkor az alap, cstrike mappa az aktív játék mappa és csak az abban lévő fájlok büntethetők. Az adminok ezt az ellenőrzést teszik meg, tehát egy ilyen óvás esetében ezt az óvást benyújtó fél is megteheti előre és megnézheti a saját demójában, hogy biztosan azt a mappát használta ellenfele, amelyben a szabálytalan értékeket találta, mielőtt az óvást elküldi és ezzel esetleg késlelteti a kupát.)

3. Beállítások

3.1 A játékosok beállításai

3.1.1. Wire Anti-Cheat (WAC)

Minden játékosnak mindig a legújabb ESL Wire AC-t kötelező használnia a meccs teljes időtartama alatt és ezt bizonyítandóan mindenkinek rendelkeznie kell megfelelő Login és Logout bejegyzésekkel a mérkőzés oldalán található ESL Wire Anti-Cheat Logfiles-ban. Ha valamely játékosnál nem futott a WAC a mérkőzés teljes hossza alatt (Login és/vagy Logout hiánya/hibája), akkor óvást kell indítani ügyelve arra, hogy a mérkőzést követő 72 órán belül van lehetőség óvni. Ha bebizonyosodik, hogy az adott játékos valóban nem futtatta végig az WAC-ot, akkor a meccs törlésre kerül és az illető 3 büntetőponttal büntethető, csapata pedig 2 büntetőponttal.

FIGYELEM! Amennyiben a Wire nem indul el megfelelően, van lehetőség nélküle játszani. Ehhez azonnal fel kell tölteni az ESL oldalára egy friss error screenshotot, melyen a hibaüzenet és mögötte a nyitott ESL mérkőzés oldala is jól látszik a pontos időt mutató ESL órával (felső szürke userbar). Továbbá az adott játékos csak és kizárólag abban az esetben vehet részt a mérkőzésen és nem kap büntetést, ha ezután a következő kritériumokat mind teljesíti:

1) smokescreen készítése
- látszódó eredménytáblával (scoreboard)
- látszódó füsttel és füstgránáttal
- látszódó fegyvermodellel
- látszódó CT és T játékos modellel
- látszódó net_graph-fal
2) in-eye demó készítése
~ ezen fájlok azonnali feltöltése a mérkőzés után!

Büntetések a különféle WAC/Linesman hibák esetében

 • Login/Logout és Linesman logentry hiánya/hibája: 3 PP + meccs törlése/def.win
 • Logout és Linesman logentry hiánya/hibája, majd megfelelő Login/Logout és meglévő Linesman logentry: ha az időszakok megfelelőek, a meccs értékelve lesz
 • Login/Logout és Linesman logentry is van, de a a Logout mérkőzés vége előtti időpontot mutat (a WAC hamarabb lett leállítva, mint hogy a meccs véget ért volna): 3 PP + meccs törlése/def.win
 • Megfelelő Login/Logout, de hiányzó Linesman logentry: 0 PP + meccs törlése/-3 kör, ha már zsinórban egymás után legalább a 2. alkalommal fordul elő az adott játékosnál ugyanazon a versenyen
 • Megfelelő Login és Linesman logentry, de hiányzó/hibás Logout: ha van megfelelő error screen, a meccs értékelve lesz. Ha nincs, 3 PP + meccs törlése/def.win
 • Megfelelő Login/Logout, de nincs Linesman logentry, viszont van error screen - "Upload of Linesman archive failed, because the server request takes too long" "Please contact support team of ESL Wire": a meccs értékelve lesz
 • Megfelelő Login, de nincs/hibás Logout és Linesman logentry (a WAC nem áll le a játék bezárása után): amennyiben van megfelelő error screen és elsőre fordul elő a játékosnál, a meccs értékelve lesz. Második előfordulástól már szabályos smokescreen is szükséges, különben def.win az ellenfél javára. Megfelelő error screen: 1) ESL mérkőzés oldala (hátul, de jól kivehető), 2) ESL óra (hátul, de teljesen látszódó), 3) tálca, 4) Wire főablak (Play füle) - "Anti-cheat is active." (elöl)
 • Túl sok config fájl (Error: too many config files): 0 PP + meccs törlése/def.win (kivétel: 2011. június 6. 00:00 óta nincs)
 • "Anti-Cheat has been stopped, because the ESL Wire Help Service is not running" hibaüzenet: 3 PP + meccs törlése/def.win
 • "Anti-Cheat has been stopped, because your session information are invalid" hibaüzenet: 3 PP + meccs törlése/def.win

3.1.2. Szkriptek

A következő szkriptek használata engedélyezett:

- Vásárlást megkönnyítő szkriptek
- Toggle szkriptek (pl. gugolás / walkolás gombot nem kell egyfolytában nyomva tartani)
- Fegyverváltó szkriptek
- Demó szkriptek
- DuckJump szkriptek

Minden más szkript használata tiltott, különösen akkor, ha jogusalatlan előnyhöz is juttatják a játékost (no recoil, bunnyhop, többszörös guggolás stb.). A +graph/-graph használata szintén tiltott.

3.1.3. CVAR-ok

A következők beállítása kötelező:

cl_movespeedkey 0.52
cl_pitchspeed 225
cl_showevents 0
cl_pmanstats 0
cl_lc 1
cl_lw 1
d_spriteskip 0
gl_monolights 0
gl_overbright 0
gl_picmip 0
gl_polyoffset 0-4
s_show 0
s_a3d 0
lightgamma 2.5
texgamma 2.0
cl_showerror 0
rate: minimum 20000
cl_cmdrate: minimum 80
cl_updaterate: minimum 80
ex_interp 0.01

- A rate és cl_updaterate beállítások megfelelő értékeit in-eye demóval lehet bizonyítani. Tehát ha valaki rate és/vagy cl_updaterate miatt óvást nyújt be, annak egy teljes in-eye demót is fel kell töltenie a mérkőzés oldalára, ha még nincs fent egy teljes in-eye demó sem. (Az in-eye demóból ellenőrizni lehet compLexity Demo Player programmal minden játékos rate és cl_updaterate értékét, illetve nyomon lehet követni ezen értékek változását. Az adminok ezt teszik meg, tehát egy esetleges rate óvás esetében ezt az óvást benyújtó fél is megteheti előre és megnézheti a saját demójában, hogy biztosan szabálytalan értékeket használ-e az ellenfele, mielőtt az óvást elküldi és ezzel esetleg késlelteti a kupát.) A cl_cmdrate nem kerül rögzítésre a demókba, így azon érték elbírálása a Linesmanben található config fájlok alapján történik és a demó nem írja felül az archívumot, mint a másik két érték esetében.

(Az EU szekció szabályzatával ellentétben net_graph használata engedélyezett.)

A "+duck" görgőre, illetve a "stopsound" bármely gombra/görgőre történő bindelése tiltott.

A többi beállítás szabadon változtatható, egészen addig, amíg azok nem juttatják használóját jogosulatlan előnyhöz a játékban.

Bármilyen nem megfelelő beállítás büntetőpontokat von maga után. Ha lehetséges, akkor a szkripteket, és a config fájlokat tartsuk különböző mappákban. Büntetés nem csak a "config.cfg" fájlban található parancsok miatt szabható ki, hanem minden, a "cstrike" mappában és almappáiban található fájl tartalma miatt is, függetlenül attól, hogy használták-e vagy sem! A maximálisan megengedett config fájlok száma 10 db (ebbe beleszámítanak az almappákban lévők is!). Ugyanakkor ezek miatt óvni nem lehetséges, csak akkor jár érte büntetés, ha az admin ezek miatt nem tudja elvégezni a feladatát és/vagy szerepel a 3.1.1. szabály büntetései között.

Továbbá ha egy játékos több cstrike mappával rendelkezik (pl.: csrike; cstrike_hungarian; cstrike_german stb.), a Linesman nem tudja megállapítani, hogy melyik az aktív, melyik az, amelyik mappában lévő config fájlokat a játékos valóban használta a mérkőzés folyamán. Ezért erősen ajánlott a nem használt cstrike mappák mielőbbi törlése. Ugyanakkor ha valaki olyan játékos ellen nyújt be óvást, akinek több cstrike mappája van a Linesman archívumában, annak egy teljes in-eye demót is fel kell töltenie a mérkőzés oldalára, ha még nincs fent egy teljes in-eye demó sem. (Az in-eye demóból ellenőrizni lehet compLexity Demo Player programmal minden játékos játékának a beállított nyelvét és ezzel bizonyítható, hogy a játékos mely mappát használta a mérkőzés folyamán. Például ha az illetőnél a "language hu" érték szerepel és több cstrike mappája van, akkor a cstrike_hungarian mappájának tartalmát kell csak figyelembe venni. Ha nincs ilyen érték, nincs language sor a játékos adatainál, akkor az alap, cstrike mappa az aktív játék mappa és csak az abban lévő fájlok büntethetők. Az adminok ezt az ellenőrzést teszik meg, tehát egy ilyen óvás esetében ezt az óvást benyújtó fél is megteheti előre és megnézheti a saját demójában, hogy biztosan azt a mappát használta ellenfele, amelyben a szabálytalan értékeket találta, mielőtt az óvást elküldi és ezzel esetleg késlelteti a kupát.)

3.1.3.1. Meccs törlése

A meccs törlésre kerül, ha az egyik fél egynél több súlyos szabályszegést követett el (pl. linesman/demó hiánya, 16 bit, script). Csalás esetén azonnali törlés, egyéb esetekben pedig egyéni elbírálás történik.

- Viszont a későn, óvás után feltöltött Match Media-ért kapott büntetőpontok nem számítanak ennél a szabálynál.

3.1.4. 32 bit

A 32 bit használata kötelező. Semmilyen más színmélység nem használható!

3.1.5. A3D

Az A3D (2.0) használata nem megengedett. Bármilyen olyan eszköz / driver használata, ami hasonló hatást vált ki, szintén tiltott.

3.1.6. Egyedi (custom) fájlok

Az egyedi fájlok (kivéve a Steam skinek) használata nem megengedett.

A Steam skinek alatt olyan skineket értünk, amik csak a Steam, vagy a konzol kinézetét változtatják meg.A modellek, a HUD, vagy bármilyen egyéb más fájl megváltoztatása, kicserélése nem megengedett, és a meccs törlését, valamint büntetőpontok kiosztását vonja maga után. (Egyedi célkereszt és scoreboard engedélyezett.)

A custom fájlok közé tartoznak a CS:CZ modellek, HLTV modellek, FPS modellek és a kisebb változtatások, pl. bomba villogásának színe, torkolattűz méretének/színének megváltoztatása stb.

Fontos megjegyezni, hogy ha fel van telepítve a Condition Zero, akkor az alap modellek ezek a modellek lesznek, ami viszont a meccs törlését vonja maga után (büntetőpontokat már nem).

A hivatalos 1.6 modelleket innen tudod letölteni: tovább

3.1.7. Grafikai eszközök

A grafikai beállítások, vagy textúrák megváltoztatása a videokártya driverja, vagy bármilyen hasonló program segítségével nem megengedett.

3.2. Szerver beállítások

3.2.1. Config

A config fájlok minden szükséges beállítással együtt megtalálhatóak ebben a ZIP archívumban. Használatuk (illetve a megfelelő config fájlban lévő parancsok alkalmazása) minden ESL meccs folyamán kötelező.

Az a csapat felel a beállításokért, amelyiknek a szerverén a mérkőzés zajlik. Ha a beállításokat módosítják, akkor azért ez a csapat tartozik felelősséggel. (Ha ESL szerveren zajlik a mérkőzés, akkor mindkét csapat felelős.)

Amennyiben a mérkőzés egy ESL szerveren kerül megrendezésre, az rcon- és a szerver jelszó megváltoztatása engedélyezett. Ez az engedély azonban csak és kizárólag a mérkőzés idejére szól, amint vége a meccsnek, azonnal vissza kell állítani a jelszavakat az eredeti (ESL) állapotra. Ha a változtatást eszközölő csapat elmulasztja a visszaállítást, úgy büntetésben részesülnek (1 PP).

Ha egy illetéktelen személy megzavar egy mérkőzést (pl. felcsatlakozik, rcon parancsokat használ stb.), akkor az min. 4 büntetőponttal büntethető (csapata további 2 ponttal) sportszerűtlen viselkedés miatt, valamint végleges kitiltást minden ESL szerverről.

3.2.2. Mapok

Az Anti Flashbug mappack használata kötelező, valamint a de_tuscan-nak is fent kell lennie a szerveren.

3.2.3. VAC2

A szervernek VAC2-vel védettnek kell lennie.

3.2.4. Nem megengedett modok

VAC, HLG, Soundcheck, Metamod, Clanmod, vagy bármilyen AMXMod használata nem engedélyezett.

4. Meccs közbeni szabáyok

4.1 Előkészületek

Lehetőleg minden problémát oldjatok meg a meccs elkezdése előtt.

4.1.1. Szerver kiválasztása

Minden csapatnak/játékosnak meg van ahhoz a joga, hogy a meccs egyik oldalát az ő szerverükön/szerverén játsszák le. Csak akkor alkalmazható ez a szabály, ha a második oldal még nem lett elkezdve, és ha a másik szerver is teljes mértékben megfelel a fentebb említett követelményeknek. Ha mindkét csapatnak van szervere, akkor az első oldalt a meccs linknél bal oldalt szereplő csapat szerverén kell lejátszani.

4.1.2. HLTV

A mérkőzést lehet HLTV-n keresztül közvetíteni az ellenfél megkérdezése nélkül, de ezt jelezni kell a kommentek között.

A HLTV késleltetése minimum 90 másodpercnek kell lennie.

4.1.3. Nick kötelező

Minden játékosnak olyan nick-et kell választani, ami nagyban hasonlít az ESL-en megadotthoz. Meccs közben nevet változtatni tilos! Csapatjáték esetén megengedett, hogy klánnevet használjanak a játékosok, de ekkor minden tagnak ugyan azt a klánnevet kell viselnie. Hibás nick-ek miatt óvni nem lehetséges. Ha egy admin nem tudja elvégezni a feladatát a helytelen nicknevek miatt, akkor az érintett játékosok büntetőpontokat kapnak.

4.1.4. Megállapodások

Megállapodások esetén sem lehet eltérni a szabályoktól! A csapatok közötti megállapodásokat komment formájában jelezzétek a meccsnél!

A következő beállítások megváltoztathatók az egyik fél kérésére:

- sv_voiceenable 0 -> 1
- sv_pausable 0 -> 1

A következő beállítások megváltoztatásához mindkét fél beleegyezésére szükség van:

- mp_fadetoblack 1 -> 0
- map megváltoztatása a sorsolthoz képest
- elzárt játékos játszhat a csapat mérkőzésén (amennyiben büntetőpontjainak száma nem haladja meg a 9-et!)

Figyelem! Az itt leírtakhoz az 1.4. Megállapodások szabálynak is meg kell felelni!

Ezen változtatásokba való beleegyezések nem függhetnek további feltételektől.

4.1.5. Warm up – Map ellenőrzése

A warm up alatt a játékosoknak/csapatoknak ellenőrizniük kell, hogy a szerver beállításai helyesek-e, a map teljesen betöltődött-e és,hogy az ESL Anti Flashbug mapon játszanak-e.

A meccs kezdete előtt mindkét csapatnak egyértelműen jeleznie kell, hogy kezdődhet a mérkőzés.

4.2. Játék közben

4.2.1. Oldalválasztás

Egy késkört kell játszani a meccs kezdete előtt. A győztes választhat oldalt. Ha egy csapat nem fejezi be a késkört a köridő lejárta előtt, akkor az a csapat 1 büntetőpontot kap, és a másik csapat választhat oldalt.

4.2.2. A játékosok száma

A meccset 5v5-ben kell lejátszani, de bármelyik oldalról hiányozhat 1-1 játékos, ekkor 4v5-ben, vagy 4v4-ben is le lehet játszani.

4.2.3. Játékos kifagyása és pause alkalmazása

Pause-t csak az a csapat használhat, akinek egy vagy több játékosa kiesett a szerverről (taktikai pause nincs!), vagy wire leállás miatt kényszerül a játék újraindítására (amihez a wire logjával egyező error screenshottal kell rendelkezni). A hiányt elszenvedő csapat az adott kör végén, vagy a következő kör elején függesztheti fel a játékot, majd értesítenie kell az ellenfelet a pause okáról. Ha csak egy játékos esett ki, akkor a maximális várakozási idő 5 perc, ha egynél több játékos, akkor 10 perc. (1on1 meccsen 10 perc.)

Az ellenfél nem használhat unpause parancsot, kivétel ha már lejárt a várakozási idő és előtte értesítette a másik félt, hogy nem vár tovább és folytatni szeretné a játékot. Ha a várakozási idő lejárta után nincs meg az 5 játékos, akkor 4v5-ben még tovább lehet folytatni a meccset. Viszont ha az ellenfél idő előtt unpause-t használ, akkor azért -3 kör és 2 büntetőpont jár minden alkalom után.

Továbbá egy játékos miatt maximum 3 alkalommal lehet pause-t alkalmazni egy meccsen. Ha ugyanaz a játékos 4. alkalommal is kifagy, csapata nem szüneteltetheti már a mérkőzést.

4.2.4. Játék félbeszakítása

Ha egy meccs félbeszakad, akkor az addig megszerzett pontok nem vesznek el.

A játék az alábbiak szerint folytatódik:A kezdő pénzt $2000-ra kell átállítani és az a csapat, aki az utolsó kört elvesztette, öngyilkosságot kell hogy elkövessen a konzolba beírt "kill" paranccsal.Ez a kör nem számít bele az eredménybe. A mérkőzés a következő körrel kezdődik. A kezdő pénzt ismét $800-ra kell átállítani.

4.2.5. Mérkőzés vége

Ha egy csapat elérte a 16 nyert kört, akkor a meccs véget érhet, és az eredményt be lehet írni.

Nincs szükség a maradék körök lejátszására.

4.2.6. Magas ping

A megengedett maximális ping: 80. Aki legalább 5 körön keresztül ennél magasabb pinggel rendelkezik, az lecserélhető. A cserére maximum egy darab, 5 perces pause vehető igénybe. Ha nincs csere és nem javul az adott játékos netkapcsolata, akkor 4v5-ben is lejátszható a mérkőzés, amennyiben az ellenfél beleegyezik. Ha nincs megegyezés/csere, meg kell szakítani a mérkőzést és óvást kell benyújtani annak a félnek, amelyik kifogásolta a "laggoló" játékos szerepét. Azonban a sikeres óváshoz előtte (időben) igényelni kell a szóban forgó játékos demóját és min. 5 darab scoreboard screenshottal kell rendelkezni, amelyen tisztán látszik, hogy az adott játékos 5 egymást követő körön keresztül "laggol". Amennyiben a panasz jogosnak bizonyul, a meccs törlésre kerül.

4.3. Nem megengedett cselekedetek

Tiltott minden olyan cselekedet, ami jogosulatlan előnyhöz juttatja a csapatot/játékost. Ebbe beletartoznak az alábbiak is:
- nem megengedett a falak alatt gránátot átdobni
- engedélyezett falak, illetve tetők felett a gránátok átdobása

Ha bármi kérdésed van a megengedett / nem megengedett poziciókkal kapcsolatban, akkor írj a support-nak (tárgy: Map bugok).

4.3.1. Taktikai pajzs

A taktikai pajzs (shield) használata tiltott.

4.3.2. Map bugok

Tiltott és engedélyezett pozíciók
de_dust2_1
(1.) de_dust2
de_dust2_2
(2.) de_dust2
de_dust2_3
(3.) de_dust2
de_dust2_4
(4.) de_dust2
inferno
(5.) de_inferno
train
(6.) de_train
nuke_1
(7.) de_nuke
nuke_2
(8.) de_nuke
train
(9.) de_dust
train
(10.) de_dust
nuke_1
(11.) de_prodigy
nuke_1
(12.) aim_map

Megjegyzések...
- Az 1. képen megjelölt CPL hely 2011. június 23. óta tiltott! Aki megszegi ezt a szabályt, az 2 büntetőpontban részesül (minden alkalommal). Viszont ha az ellenfél óvást nyújt be ezen bug kihasználása miatt, csak és kizárólag akkor fogadjuk el az óvást, ha mellékelnek egy demót is és megjelölik pontosan, hogy az adott demóban (időben) hol történt az incidens, vagy feltöltenek minimum 2 screenshotot, melyen tisztán kivehető, hogy az illető a peremen tartózkodott. Ellenkező esetben az óvás ezen részét automatikusan elutasítjuk.
- A 12. képen megjelölt doboznál az ún. crate bug használata szigorúan tilos! (Többszörös guggolás és lövés a dobozon keresztül.)

4.3.3. A bomba lerakása

A bombát nem megengedett olyan helyre tenni, ahol nem lehet elérni.

Ugyanez vonatkozik olyan helyekre is, ahol a bomba csipogását nem lehet hallani (silent bomb). Továbbá tiltott olyan helyre tenni, ahol csak egy másik csapattárs segítségével (boost) lehet hatástalanítani.

4.3.4. Általános bugok

A meccs előtt:

A meccs kezdete előtt, a csapatoknak meg kell győződniük róla, hogy a map rendesen betöltődött (nincsenek hiányzó dobozok, létrák stb.). Ha valami gond van a pályával, akkor újra be kell tölteni azt. Ha az ellenőrzés nem történt meg, akkor a csapatok beleegyeztek abba, hogy a jelenlegi körülmények között játszanak. Ebből kifolyólag óvás esetén nem lehet hivatkozni a mapen előforduló bugokra.

A meccs alatt:

- A tetőkön, falakon, padlókon átmenni, valamint a skywalking nem megengedett.
- Ugrás-szabály: Az olyan helyekre, ahova csak csapattárs(ak) segítségével lehet feljutni, engedélyezettek. Ugyanakkor, azokra a helyekre feljutni, ahol bizonyos mozdulatok segítségével (pl. ugrálás) eltüntethetőek a textúrák (pl. de_nuke legfelső tető) nem engedélyezett.
- Flashbugok használata nem engedélyezett.

- A 3.3 ponthoz kiegészítésképpen még annyi tartozik, hogy az a csapat, akinek a szerverén a meccs zajlik, nem óvhat amiatt, hogy a meccset nem az Anti Flashbug mapokon játszották (hiszen ezt neki kellett volna ellenőriznie a meccs előtt).

- Gránátok átdobása a falak alatt nem engedélyezett.
- A "Map swimming és "floating" tiltott.
- A "pixelwalking" nem engedélyezett (láthatatlan sarkokra felállni, vagy sétálni rajta), ahogyan a "pixelpeeking" sem.
- A dobozok alatti réseken való szándékos átnézés (pl. AWM-mel) nem engedélyezett.
- Hangtalanul, vagy módosított hanggal felszedni a bombát nem engedélyezett.

Továbbá, egy körben max. 4 gránátot lehet vásárolni: 2 darab vakító (flash), 1 darab robbanó (HE) és 1 darab füst (smoke). Ha valaki megszegi ezt a szabályt és emiatt az ellenfél óvást nyújt be, akkor az óvást benyújtó félnek előtte, időben el kell kérnie az ellenfél játékosának demóját (Request match media), majd az óvásban pontosan meg kell jelölni azt az időpontot, ahol a szabálytalanság történt. A büntetés 2-4 PP és -3 kör, ha a meccsen csak egyszer fordult elő. Ha többször, def.win az ellenfél javára.

4.3.5. Zárolások és büntetőpontok megkerülése

Zárolások és büntetőpontok megkerülése céljából új csapat/felhasználó létrehozása szigorúan tilos. A meglévő zárolások és büntetőpontok átkerülnek az új adatlapra is, valamint további szankciók is várhatók.

4.4. 1on1/2on2 Ladderek - Specifikus szabályzat

4.4.1. Csapattagok közti mérkőzés

Egy csapat két tagjának mérkőzése engedélyezett. Azonban ezt a tényállást világosan le kell írni egy meccs report formájában. A report elhagyása 2 büntetőponttal jár mindkét fél számára.

Természetesen az ilyen mérkőzéseket alaposan ellenőrzik. Ha kiderül, hogy fake meccs, az érintett játékosok megkapják a szokásos büntetőpontokat és három hónap eltiltásban részesülnek.

4.4.2. Fegyvervásárlás/Campelés

Fegyverek vásárlása általában tiltott. Csak a pályán található fegyverek/gránátok felvétele engedélyezett.

Muníció vásárlása bug használatnak minősül és 2 büntetőponttal büntetendő.

Visszaélésszerű campelés tiltott minden pályán. Ennek megszegése a meccs törlését, visszaesés esetén pedig büntetpontokat is von maga után.

Más bugok esetén az admin szabadon dönthet.

4.4.3. Kötelező szerver beállítások

Töltsd le az eslconfig.zip fájlt, melyben minden kötelező beállítást megtalálsz.

- mp_freezetime 0

4.5. 2on2 AIM Ladder

4.5.1. Játékmód

Ez a ladder MR15-ös rendszerben zajlik.

Ha egy csapat eléri a 16 nyert kört, a meccset be lehet befejzni.

4.5.2. Pályák

Minden mérkőzést a következő pályák egyikén kell lejátszani:

- aim_famas_x
- aim_map
- aim_ak-colt
- aim_brucke
- aim_cdp
- aim_00
- aim_azze_1
- aim_qpad_2007
- aim_1on1map
- aim_dusty
- aim_fixit
- aim_map2
- aim_map_esl
- aim_sk_galil_famas
- aim_qpad_2007

A pályákat innen tudod letölteni. (aim_qpad_2007)

5. Büntetőpontok

Általában egy játékos maximum 6 büntetőpontot, egy csapat maximum 4 büntetőpontot kaphat meccsenként, kivéve ha az adott büntetés pontszáma magasabb. A csapat csak egyszer kap büntetőpontot szabályszegésenként, függetlenül attól, hogy hány játékos követte el. Ha egy csapatot, vagy egy játékost több szabályszegésért is megbüntetik, akkor a büntetőpontok összeadódnak.

SZABÁLYCSAPAT
és/vagy
JÁTÉKOS
ÁLTALÁNOS
Nem jelent meg3 PP2 PP
Visszautasít egy kötelező kihívást1 PP (Top 10: 2 PP) 
Mérkőzés megszakítása4 PP 4 PP (1on1)
NEM MEGFELELŐ JÁTÉKOS
Inaktív-szabály megsértése3 PP 
Zárolt játékos6 PP 
Nem regisztrált játékos3 PP 
Nincs Premium (ahol szükséges)3 PP 
Nincs Trusted (ahol szükséges)3 PP 
Beugró / Nem valós játékos6 PP 
Nem a beregisztrált accountal játszik3 PP
Nem regisztrált accountal játszik3 PP
SPORTSZERŰTLEN VISELKEDÉS
Több/Hamis felhasználói fiók   Figyelmeztetés / 1-3 PP
Új csapatok létrehozása- Figyelmeztetés / 4 PP / Kitiltás
Ország/Nemzetiség meghamisítása - Figyelmeztetés / 1-3 PP
Játékosok kirúgása a szerverről 4 PP 
Megtévesztés 1-4 PP  
Hamis eredmény4 PP4 PP (1on1)
Hamis match media6 PP6 PP (1on1)
Hamis meccs6 PP6 PP (1on1)
Csalás6 PP12 PP
Bug kihasználása-2-4 PP / alkalom
BEÁLLÍTÁSOK
Nem megengedett config parancs2 PP (min. 2 játékosnál)2 PP / parancs
Nem megengedett script-2-6 PP
16 bit-2 PP
Custom fájlok2 PP3 PP
Helytelen szerver beállítások2-4 PP 
SCREENSHOTOK ÉS DEMÓK
Hiányzó, vagy nem teljes demó2 PP3 PP
Későn feltöltött linesman1 PP1 PP
Későn feltöltött demó1 PP1 PP
Hiányzó, vagy nem teljes linesman2 PP3 PP
Hiányzó, vagy nem teljes screenshotok1 PP 
Csalás gyanúja mellett hiányzó match media6 PP6 PP
PP = Penalty Point (Büntetőpont)

Copyright

All content appearing in this document is the property of Turtle Entertainment GmbH or is being used with the owner's permission. Unauthorized distribution, duplication, alteration or other use of the material contained in this document, including without limitation any trademark image, drawing, text, likeness or photograph, may constitute a violation of the laws of copyright and trademark and may be prosecuted under criminal and/or civil law.
No part of the content of this document may be reproduced in any form or by any means or stored in a database or retrieval system, except for personal use, without the written permissions of Turtle Entertainment GmbH.
All content in this document is accurate to the best of our knowledge. Turtle Entertainment GmbH assumes no liability for any error or omission. We reserve the right to change content and files on our website at any time without prior notice or notification.

Last update: 27/11/11