Dobrodošli na Electronic Sports League!

Electronic Sports League (ESL) je najveća i najvažnija online platforma za casual i profesionalne igrače računalnih igara u Europi. Portal lige postiže preko 165 milijuna impresija po stranici mjesečno i ima više od 950,000 registriranih članova. Oko 16,000 mečeva se igra svaki dan.
Hrvatska je postala dio ESL obitelji i tako se pridružila većini europskih zemalja u kojima je ESL već aktivan.

Na ovoj stranici smo napisali većinu stvari koje bi vas mogle zanimati i niste obavezni pročitati cijeli tekst već samo kliknite link u sadržaju što vas zanima. Tu se nalaze odgovori na većinu pitanja i mali vodič da vam pomogne pri snalaženju na ESL-u.

SadržajBrzi početak

 • Registriranje igrača
 • Provjerite email da potvrdite svoj account i upišete lozinku
 • Ispunite svoje IRC i/ili ICQ podatke na Settings -> Edit personal info
 • Unesite svoj gameaccounts (SteamID, GUID) na Settings -> Gameaccounts
 • Na vrhu stranice izaberite zemlju u kojoj želite igrati, izaberite igru i izaberite ladder


  Želite igrati kao tim?
 • Svi u timu neka se registriraju, ispune svoje profile i njihove gameaccounte
 • Kreirajte novi tim
 • Otiđite na Edit team da nađete ili upišete join lozinku
 • Dajte svojim suigračima lozinku za pristup i link za tim
 • Na vrhu stranice izaberite zemlju u kojoj želite igrati, izaberite igru i izaberite ladder


Registriranje

Prije nego krenete raditi bilo što na ESL-u registrirajte se kao igrač. Da bi to uradili kliknite na Register link na gornjem desnom vrhu stranice.

Važno! Vrlo je važno da se samo jednom registrirate na ESL. Ako ste se prije registrirali ali se ne možete logirati (npr. zaboravili ste svoje login detalje), molimo vas ispunite support ticket i napištie što više informacija kojih se možete sjetiti kako bi pronašli vaš account (npr. email, nick, ICQ, gameaccount).

Jednostavno samo ispunite formu kao ispod, upisujući svoju email adresu dva puta, vaš nick, clantag ako ste u klanu, zemlju u kojoj živite (ne nacionalnost), izaberite jezik i kako ste doznali za ESL. Sve ove informacije se mogu promijeniti kasnije.

Važno! Vrlo je bitno da upišete ispravnu email adresu. Prije nego se logirate trebati ćete potvrditi svoju registraciju linkom poslanim u mailu. Provjerite i svoj junk mail/anti spam postavke kako bi bili sigurni da mail od daemon@esl.eu nije automatski izbrisan.

Kad ste ispunili sve, pročitajte Terms of use i Utilization of personal data (Terms of data protection) prije označavanja kućica i slanja prijave.

U roku od par minuta dobiti ćete mail od Electronic Sports League (daemon@esl.eu) s naslovom Registration Successful. Unutra će biti link kao http://www.esl.eu/change_password/d5660afa61e08df2 da upišete svoju lozinku i logirate se na svoj account po prvi put.

Vaša lozinka treba imati bar 5 znakova koji uključuju a-z, A-Z i 0-9. Ne bi trebalo upisivati posebne znakove. Nakon što upišete lozinku, automatski ste logirani.Ispunite svoj profil

Iako nije potrebno za igrati u većini liga, ispunjavanje svog profila je vrlo preporučljivo kako bi postali dio ESL zajednice. Kako bi ispunili svoj profil kliknite na Settings pa na Edit personal info.

Ovdje možete promijeniti detalje koje ste unijeli kad ste se registrirali i više toga. Što više unesete podataka to će bolje vaš profil izgledati. Ostale prednosti s upisivanjem što više detalja je što će vaš profil izgledati realnije i ako ikad budete imali problema s logiranjem, informacije koje ste upisali će vam pomoći pri dokazivanju vašeg identiteta.

Važno! Za većinu ESL liga trebate upisati načine kontaktiranja kao što su uglavnom ICQ i IRC koji trebaju biti vidljivi svima (označivši kućice na desnoj strani), kao bi vas drugi igrači lakše kontaktirali u vrijeme i prije meča.

Ako se vratite na Settings vidjeti ćete da možete upisati i više detalja. Recite svijetu specifikacije vašeg PC-a i vaše omiljene stvari na Edit "More about me", stavite i svoju sliku da vas drugi prepoznaju na Change photo ili Upload logo.Gameaccounts

Većina igara podržanih na ESL-u imaju neku vrstu gameaccount sustava, način za jedinstvenu identifikaciju igrača koji imaju igru. Prije nego krenete igrati u ligama ove igre morate registrirati svoj gameaccount na ESL-u.

Popularne igre koje trebaju gameaccounte su Counter Strike (SteamID), Warcraft 3 (Battlenet), FIFA (Matchmaker), Pro Evolution Soccer (Lobbynick) i Call of Duty (Punkbuster GUID). Kliknite OVDJE kako bi vidjeli primjer ispunjavanja gameaccounta za vašu igru.

kako bi dodali gameaccount, kliknite Settings odite na Gameaccounts (SteamID, ...). Izaberite vrstu gameaccounta s liste, upišite vaš gameaccount (mora biti točan) i kliknite Send. Trebate unijeti razlog i uključiti screenshot samo ako mijenjate gameaccount koji ste već unijeli.

Ako ne znate kako naći vaš gameaccount, pogledajte ovdje.

Važno! Vaš gameaccount nije nikad vaš CD-Key!Kreiranje tima

Kako bi kreirali tim na ESL-u, prvo trebate se registrirati i logirati. Nakon što jeste, kliknite na My Teams pa Register new team. Prozor će se otvoriti i tražiti vas ime tima, napišite ime i vaš tim je kreiran.

Biti ćete proslijeđeni na stranicu s linkovima za vaš novi tim (Show teamsheet), Edit team i Upload logo. Prvo što bi trebali je otići na Edit team da nađete ili promijenite lozinku (join password). Vaši suigrači će trebati upisati tu lozinku kako bi se uključili u tim.

Preporučujemo da upišete što više podataka što možete, ne samo jer će stranica vašeg tima izgledati bolje nego već i da bude lakše naći drugima informacije o vašem klanu ili da se lakše stupi u kontakt s vašim timom.

Kako bi se vaši suigrači uključili u tim, jednostavno im dajte link na stranicu tima i lozinku. Na stranici tima se nalazi link Join team, i sve što trebaju naprviti je kliknuti na link i upisati lozinku i u timu su!Pronalaženje laddera, kupova i liga

Ako ste navknuti na druge stranice i lige možda vam bude zbunjujuće se snalaziti na ESL-u, ali ustvari je jednostavno kad shvatite kako smo organizirani.

ESL je prvo podijeljen na zemlje (nacionalne sekcije), pa onda na igre. Kako bi našli laddere i kupove za igre koje igrate, potražite svoju zemlju u padajućem meniu na vrhu stranice, ako želite igrati intenacionalne lige ili kupove izaberite Europu. Nakon što ste odabrali svoju zemlju, potražite svoju igru u Choose game meniu na vrhu stranice ili potražite link za igru na samoj stranici na sekciji games ispod vijesti.

Nakon što ste unutar vaše igre, vidjeti ćete najpopularnije laddere i kupove s vijestima ispod.Uključivanje na ladder

Sad kad ste registrirani, ispunili svoj profil i unijeli vaše gameaccounte, vrijeme je za igru! Najviše igara koje se igraju na ESL-u su mečevi na ladderima.

Izaberite ladder na kojem mislite igrati kako bi otišli na stranicu laddera. Na stranici laddera vidjeti ćete rang-listu prvih 20 timova/igrača, trenutno vodećeg na ladderu s desne strane, ispod listu odigranih mečeva i onih koji slijede te vijesti. Prije nego se uključite na ladder, trebali bi pročitati Info & Details i Rules koji se nalaze iznad rang liste. Za prijavu, kliknite Signup.

Uvjeti za upis na razne laddere, lige i kupove na ESL-u se razlikuju po zemljama, igrama i rangu natjecanja. Za većinu igara treba treba samo način kontakta (pogledajte Ispunite svoj profil) i gameaccount (pogledajte Gameaccounts). Nakon što se vi ili vaš tim ispunili sve uvjete i pročitali pravila, označite kućicu i kliknite Yes.Savjet: Najlakši način tko je upisao svoj gameaccount, a tko nije je da odete stranicu Members vašeg tima.

Većina laddera na ESL-u uključivanje i prijave pregledavaju admini kako bi spriječili prijave lažnih accounta i druge bez prava pristupa. Vrijeme čekanja može biti par minuta ili par dana, što ovisi o veličini lige, igre i o adminima te lige.Izazovi/Challenge

Postoji više načina kako challengati druge igrače ili timove na ESL-u.Profil Igrača/Tima

Najlakši način za izazvati nekoga je otići na profil tima ili igrača i kliknuti na Challenge link za ladder u kojem želite igrati s njima.

Rang-lista Laddera

Odite na ladder u kojem želite izazvati igrača/tim i kliknite Rankings menu. Ovdje možete naći sve sudionike na ladderu. Alternativna metoda je da možete tražiti igrače kliknuvši Search ili Show new entries kako bi vidjeli tko se uključio na ladder taj dan.

Smart Challenger

Smart Challenger vam može pomoći s traženjem natjecatelja za igrati. Uzimajući u obzir aktivnost, vjerodostojnost, kaznene bodove, trenutne otvorene mečeve i predložena vremena daje vam na izbor 4 laka, balansirana i teška protivnika za odabrati za igranje.

Kako bi koristili Smart Challenger, odite na Play!, tamo gdje piše Find opponent kliknite Go za ladder koji želite, te pod Smartchallenge kliknite Find opponent!

Instant Challenger

ESL Instant Challenger (EIC) vas stavlja zajedno s drugim igračima ili timovima koji isto tako traže meč na ESL-u u isto vrijeme. Ova opcija je aktivirana na dosta naših laddera (uglavnom na onima s puno igrača) u određeno vrijeme. Ako vaš ladder podržava instant challenger imati će EIC logo la stranici laddera. Pogledajte Instant Challenger page i how to za više informacija.

Auto Challenger

Mnogo naših laddera ima Auto Challenger vremena namještena koji će automatski kreirati meč između vas i drugih igrača na ladderu jednom tjedno u određeno vrijeme.

Ako ste u ladderu koji ima Auto Challenger vremena, možete vidjeti/namjestiti vaša preferirana vremena na Settings --> Auto-Challenger.Više o ESL Hrvatska

ESL Hrvatska je bazirana na standardnom ESL sustavu. U ljestvicama (ladderima) svi mogu sudjelovati. Tijekom godine će biti organizirani i kupovi za svaku igru u kojoj će igrači moći osvojiti nagrade koje će se uglavnom sastojati u Premium accountima, ali kasnije će biti i mjesta za vrijednije nagrade. Za neke igre s dovoljno aktivnih igrača, biti će pokrenuta amaterska liga, ponajprije za igrače koji žele dignuti svoj nivo igranja na novu razinu.
Planiramo uključiti više ESL segmenata, uključujući hrvatski ESL Pro Series u 2009. godini. To će biti profesionalna liga u jednoj ili više igara s fiksnim novčanim nagradnim fondom.
Kad krene ESL Pro Series, u određenim igrama (najaktivnijim, najpopularnijim..), svaka pobjeda će donositi određeni novčani iznos. Više o tome tijekom godine.
Također postoji prilika za hrvatske igrače da sudjeluju na međunarodnim eventima, da igraju za reprezentaciju svoje zemlje u sklopu ESL Nations Championship (ENC), ili da igraju sa svojim timom u ESL Major Series (nešto kao "Kup UEFA" na ESL-u) – ili čak u Intel Extreme Masters “Ligi prvaka” europskog eSporta.

Hrvatske lige na ESL-u

Counter-Strike 1.6


1on1 Handgun Ladder

Signup
Info i pravila
Forum
Admini


1on1 Ladder

Signup
Info i pravila
Forum
Admini


2on2 Ladder

Signup
Info i pravila
Forum
Admini


3on3 Ladder

Signup
Info i pravila
Forum
Admini


5on5 Ladder

Signup
Info i pravila
Forum
Admini


Counter-Strike: Source


1on1 Ladder

Signup
Info i pravila
Forum
Admini


2on2 Ladder

Signup
Info i pravila
Forum
Admini


5on5 Ladder

Signup
Info i pravila
Forum
Admini


Call of Duty 4: Modern Warfare


2on2 Ladder

Signup
Info i pravila
Forum
Admini


3on3 Ladder

Signup
Info i pravila
Forum
Admini


5on5 Ladder

Signup
Info i pravila
Forum
Admini


Defense of the Ancients


5on5 Ladder

Signup
Info i pravila
Forum
Admini


Pro Evolution Soccer 2009


1on1 Ladder

Signup
Info i pravila
Forum
Admini


Blub Game


1on1 Ladder

Signup
Info i pravila
Forum
Admini


Football Manager 2009


1on1 Ladder

Signup
Info i pravila
Forum
Admini


TrackMania Nations Forever


1on1 Timeattack Ladder

Signup
Info i pravila
Forum
Admini
Premium

ESL nudi mogućnost da za 2,50 Eura (18,50 Kn) mjesečno kupite Premium account. U mnogo slučajeva to nije potrebno, ali je korisno.

Što dobivam sa ESL Premium Account-om?


Prepoznati ste kao podržavatelji Electronic Sports League-e (ESL-a)
Ostvarujete pristup ekskluzivnim ligama i natjecanjima kao što su Amateur Series
Neograničeno korištenje ESL Gather sistema
Nema reklama
Nagrade i trofeji