Пет причини финалите на Wargaming.net League да са най-голямото гейминг събитие, правено в страната.
Всички видяхме мащабите на този страхотен гейминг евент - кой по стрийма, кой на живо. Важното е, че вече имаме някаква летва, някакво сравнение как трябва да изглежда едно подобно събитие. Кои са обаче реалните причини, които го правят най-голямото eSports събитие, организирано у нас, до днешна дата?


Това е седмата, последна, новина от поредицата, посветена на WGL EU Season 5 finals и World of Tanks. Най-долу ще намерите линкове към другите новини.


Мащабът на eSport-овете - за пръв път у нас


Тези първи редове от заключителната ни новина са специално за тези от вас, които не са прекалено запознати с електронните спортове в световен мащаб. Защото геймингът е индустрия, която израства с главоломни темпове. Също като модата, като автомобилостроенето, геймингът търси как да погъделичка своите последователи и лоялни фенове. Еспортовете не са някаква фикция, не са фантастика. Те са тук. Всяка година те достигат висоти, каквито дори не сме очаквали.

Недйте да мислите, че това събитие, каквото и да е то, е първият признак за съществуването на гейминга у нас. Напротив. То е следствие. И ако Вие не сте забелязали, че докато играете прекрасните купи в ESL, че докато псувате другите източноевропейци от компютрите си вечер, геймингът цъфти (по света и у нас), то грешниците сте вие самите.

Но това не е критика. Това са по-скоро клечките за зъби, които европейските финали по World of Tanks поставиха между клепачите на всички, за да няма такива, които не са видели какво означава терминът "електронни спортове". Професионални геймъри. Гейминг организации. Титанични компании, родени от игри, създадени без идеята за еспортове, които просто еволюират под натиска и изискванията на публиката. А именно тя е долната черта, минимумът, на днешния гейминг свят.

Най-хубавото във всичко това е, че да, ние бяхме домакини на това събитие, но дори то е като песъчинка пред океан, пред това, което се случва далеч от нашите собствени хоризонти. Искрата, която взриви нашата скромна родна сцена със страшна сила и предизвика интерес, какъвто до днес не бяхме виждали у родните геймъри, техните близки и дори медиите.


Финали на световното първенство по League of Legends, Тайпе 2014.Публичност, като никога преди


Именно медийният интерес беше нещото, което ме удари в лицето по начин, по който не бих очаквал дори от бившата си приятелка. Гостуването на живо по bTV на Dakillzor и Преслав беше изключително неочаквано. Макар и малко абсурдно, поради тоталната некомпетентност на екипа на предаването, то постави ясните граници в националния ефир. Над 250 000 души гледаха на живо как две момчета, на възраст, в която трябва да вземат живота си в ръце... правят именно това, но не по начина, по който хората очакват от тях.


Kадър от интервюто на Jordy Versmesse и Преслав Иванов по bTV.Гейминг индустрията. Тя разбира се има и своите приятели, като NEXT tv, които водят дори седмичен eSports сегмент редовната си програма. В продължение на четиринайсет дни именно това събитие беше и техния фокус. Там гостуваха множество лица - играчи, служители от Wargaming, от ESL Европа и България. Излъчени бяха видео репортажи, а имаше и дори публикации в българския СПОРТЕН новинарски сайт - gong.bg. Определено интерес имаше. И тепърва ще има още много повече.


Интервю с Мартин Кадинов, Nicolas Passemard, Raphael Peltzer и Jordy Versmesse.Публиката и интереса към събитието


Когато говорим за такъв мощен PR от страна на медиите няма как да не обърнем внимание и на последвалия интерес както от живата публика, така и от зрителите онлайн. Събитието бе навестено от близо 1 000 различни посетители, в продължение на двата дни, въпреки насъбралите се четири дена празници. Беше наблюдавано от повече от 100 000 уникални зрители на различните стриймове онлайн. Залата беше (бих казал очаквано) най-пълна в неделя, когато събра заедно около 300 души. Стриймът на Wargaming пък привлече малко над 14 000 души онлайн едновременно. Най-големият руски стрийм регистрира зенит от около 4 500 потребители наведнъж.


Снимка на публиката в неделя, фотограф: Daff AnОбмена на опит между организаторите


Както многократно споменахме, събитие от такъв калибър е безпрецедентно за нашата страна. Това значи, че нашият екип нямаше да може да го организира сам, най-вече поради липсата на опит и подходяща професионална техника. За щастие полските ни колеги пристигнаха с един огромен ТИР реквизит и хай-тек екипировка, без която финалите биха били невъзможни.

Имахме чудесния шанс да работим с тях от четвъртък сутринта (7:30am) до късната неделна нощ. Опитът, който натрупахме е несравним и определено ще бъде използван в бъдещи събития. Казано накратко поради факта, че това събитие се проведе в България, ние от ESL екипа на същата страна, ще можем да правим за вас много по-качествени и професионални live турнири, защото вече не сме пълни аборигени в този аспект и качествените ни летви са доста завишени спрямо позицията им преди това събитие. Йей!

И не на последно място голям shoutout за хората от ESL България, които вложихме по над 50 часа труд на човек: Любо "celeborn_bg" Балабанов, Снежина "BooBear" Пискова, Ванко Иванов, Красена "krasiopea" Неделчева и Преслав "Aethelthryth" Иванов. И един още по-специален shoutout за инж. Христо "Gr1zu" Смерикаров, който беше observer, макар и да не е част от екипа на ESL!


Целият екип, благодарение на който това събтие се състоя.
Бялата лястовица на българския гейминг


Като заключение можем да кажем с абсолютна сигурност, че това събитие беше голямо и имаше тежко влияние върху хората, които по някакъв начин се оказаха в неговия епицентър/периферия. Можем също така да изведем и докажем твърдението, че наистина такова нещо не беше правено на родната почва. Но ако сте прочели статията, би трябвало да сте разбрали, че това е само загрявката. Благодарение на интереса от медиите, хората, играчите и екипът, който работи и се учи, ние знаем, че то няма да е последното.

Геймингът расте. Расте по-бързо от тийнейджър, който е закърмен с ГМОта и се цели към професионалния баскетбол. И ние растем с него. Като организатори, като играчи, като фенове. Ако четете тези редове вие вече знаете това. Знаете също така, че ще се ослушвате с интерес за следващото грандиозно гейминг шоу, което ще се проведе наоколо. Кога и кое ще бъде то - все още не знаем. Но навярно ще дойде и деня, в който след края на едно, следващото ще бъде вече ясно.

Ако до сега само сте предполагали плахо, на мен се пада честта да разбия вашите несигурности и да ви кажа в прав текст. Геймингът е истински. Компютърните игри не са за невръстни деца. Те са професия. По един или друг начин, от едната страна на сцената или от другата. Феновете на електронните спортове са тук, сред нас. В автобуса, в който се возим, в сградата, в която се намираме и на улицата, на която живеем.

Започва ерата на гейминга.

Другите новини от поредицата


Новина 1 - На живо в София: Wargaming.net League EU Season 5 Finals - 10.02.2015
Новина 2 - Най-голямото гейминг събитие правено в България някога! - 12.02.2015
Новина 3 - Отборите на Wargaming.net League EU Season 5 Finals част 1 - 15.02.2015
Новина 4 - Отборите на Wargaming.net League EU Season 5 Finals част 2 - 18.02.2015
Новина 5 - Историята зад Wargaming.net League EU - 23.02.2015
Новина 6 - Какво се случи на Wargaming.net League Erope Finals? - 05.03.2015
Новина 7 - Пет причини финалите на Wargaming.net League да са най-голямото гейминг събитие, правено в страната. - 10.03.2015
Aethelthryth, Tuesday, 10/03/15 17:54
 
comments (0)
 
 
No comments yet.
 
 
Information:
  • info write comment not allowed